Čtvrtek, 28. března 2024

BP má další trable: Aljaškou neproudí ropa

Společnost BP se ještě nestačila vyrovnat s následky dubnové nehody v Mexickém zálivu a už musí řešit další nepříjemnost. Včera se již třetí den potýkala s téměř úplným ochromením dodávek ropy z pole Prudhoe Bay poté, co byla zjištěna závada na ropovodu Trans Alaska Pipeline nedaleko přístavu Valdez. Ropovod přitom jako jediný zajišťuje přepravu suroviny ze severních polí.

BP má další trable: Aljaškou neproudí ropa

Důležitý zdroj

Ze zálivu u Aljašky, kde kromě BP operují také společnosti ConocoPhillips, Exxon Mobile, Chevron a Koch Industries, proudí 15 procent americké produkce ropy.

Pro BP je těžba v této oblasti klíčová. Záliv Prudhoe Bay je hned po Mexickém zálivu pro společnost druhou největší zásobárnou ropy na západní polokouli. BP, která vlastní 47 % ropovodu spravovaného konsorciem Alyeska Pipeline Service, dodává ze severních polí při běžném provozu až 410 tisíc barelů ropy denně, tedy každý čtrnáctý barel ze své celkové produkce.

Nic neobvyklého?

Od okamžiku, kdy společnost musela spolu s ostatními v sobotu snížit produkci ropy v oblasti na pouhých pět procent, zásobuje nyní trh pouze z rezerv uskladněných v terminálu v aljašském přístavu Valdez.

Ačkoliv firma připustila, že uzavření ropovodu jí zkomplikovalo situaci, odmítá, že by šlo o něco neobvyklého. "S takovými komplikacemi v produkci se setkáváme běžně. V této oblasti často bojujeme například s počasím," řekl agentuře Bloomberg mluvčí BP Steve Rinehart, který odmítl komentovat, jestli výpadek v dodávkách připravil společnost o zisk.

Na události reagovaly akcie BP, když v obavách z dalšího vývoje klesly včera oproti pátku o více než tři procenta na 45,2 USD.

Akcie firmy oslabily i pod tlakem spekulací, že BP, jejíž pověst pošramotily události v Mexickém zálivu, stojí u další ekologické havárie. Ještě včera totiž personál v oblasti zkoumal, zdali ropa neuniká do krajiny (aljašské tundry).

Nejistota v rafineriích

Zpráva o zastavené produkci ropy ze zálivu Prudhoe Bay znervóznila kromě těžařů také rafinerie na západním pobřeží Spojených států, které jsou na dodávkách z Aljašky více méně závislé.

Podle analytiků se ale nedostatek dodávek dá nahradit již zmíněným čerpáním zásob z Valdezu.

Vedle toho mají rafinerie také možnost dočasně nakupovat "černé zlato" z Blízkého východu, Latinské Ameriky nebo Ruska. "Jakmile ropovod obnoví provoz, těžaři snadno obnoví produkci," citoval list WSJ analytiky.

Kdy ale bude ropa znovu proudit transaljašským potrubím naplno, zatím společno

sti neuvedly.

Obavy o cenu

Analytici začali s trvající odstávkou ropovodu také předvídat nárůst cen ropy.

"Zatím jde jen o sezonní výkyv, i ten by ale mohl vyhnat cenu ropy nahoru, a to až ke 100 dolarů za barel," domnívá se Ed Morse, který mapuje trh s komoditami pro finanční skupinu Credit Suisse.

"Uzavření ropovodu se v cenách rozhodně projeví. Trh je citlivější v otázce dodávek surovin a jejich ceny, než byl před půl rokem," uvedl ekonom Národní australské banky v Melbourne Ben Westomore.

Ještě minulý týden přitom analytici předvídali opačný vývoj, když ceny ropy klesly a uzavřely první týden obchodování v novém roce se ztrátou 3,7 procenta.

V pátek se cena americké ropy snížila o 35 centů na 88,03 USD za barel. Také v Londýně klesl severomořský Brent o 1,19 dolaru na 93,33 USD.

AUTOR: Lucie Hrdličková (www.ihned.cz/autori)

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů