Pátek, 19. dubna 2024

Komise: Vědci by měli mít větší slovo při povolování těžby ropy

Komise: Vědci by měli mít větší slovo při povolování těžby ropy

Vědci by měli mít větší slovo při povolování těžby ropy a zemního plynu z mořského dna. Zároveň je třeba zvýšit strop pro odškodné, které těžební firmy platí v případě havárie. Navrhuje to komise zřízená americkým prezidentem Barackem Obamou k přezkoumání příčin loňské ropné katastrofy v Mexickém zálivu.

Komise v závěrečné zprávě, z níž dnes ještě před jejím oficiálním zveřejněním citovala agentura AP, vyzývá vládu k reformě celého těžebního sektoru. Kromě uvedených návrhů komise také doporučuje zcela změnit strukturu ministerstva vnitra, jež povolení k těžbě vydává. Zejména je podle ní třeba jasně rozdělit oddělení, která vybírají poplatky od těžebních společností, od oddělení, jež mají dohlížet na bezpečnost těžby.

Komise také doporučuje, aby se pokuty vybrané od těžebních společností využívaly k ochraně životního prostředí. Na obnovu ekosystému Mexického zálivu by podle ní mělo jít 80 procent z částky, kterou za způsobení ropné havárie zaplatí britská společnost BP.

Loni na konci dubna vybuchla těžební plošina, kterou BP provozovala. Exploze zabila 11 lidí a poškodila i nově vyhloubený ropný vrt na dně Mexického zálivu. V hloubce 1500 metrů potom do moře začala unikat ropa, její proud se podařilo zastavit až po třech měsících.

Celkem se do moře dostalo téměř 800 milionů litrů ropy a katastrofa v Mexickém zálivu se stala nejhorší ropnou havárií v dějinách USA. Surovina poškodila pobřeží pěti amerických států, včetně ekologicky citlivých mokřadů v deltě Mississippi. Ochránci životního prostředí se obávají, že americké pobřeží se bude z ropné havárie vzpamatovávat ještě několik let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů