Pátek, 19. dubna 2024

Detroit zaplaví třetí generace hybridů

Elektromobily a hybridní vozy budou letos dominovat tradičnímu autosalonu Detroit Auto Show.

Detroit zaplaví třetí generace hybridů

Úsporné, šetrné k životnímu prostředí a zároveň výkonné. Takové vozy budou od soboty moci spatřit návštěvníci tradičního autosalonu v Detroitu. Automobilky jimi chtějí uchvátit nejen americký, ale i zámořský trh, který se po více než dvou letech začal vzpamatovávat z globální recese.

Už v pondělí, kdy autosalon otevřel své brány odborné veřejnosti a novinářům, bylo patrné, že výrobci se letos budou na detroitských předváděcích molech předhánět především v odhalování nových elektrických a hybridních automobilů.

K nejsledovanějším modelům patří zejména novinka z dílny japonské společnosti Toyota Motor. V pondělí měl na autosalonu debut její sportovně užitkový vůz Prius-V, který patří do třetí generace hybridních vozů Prius kombinujících benzinový a elektrický pohon.

Nový model se oproti svým předchůdcům pyšní delší karoserií a větším vnitřním prostorem. Toyota, jejíž vozy Prius jsou nyní nejprodávanějšími svého druhu na světě, s ním chce zaútočit na americký trh. Na domácím trhu zatím automobilka sklízí s vozy Prius úspěch. Jejich prodej loni vzrostl o 51 procent na rekordních 315 669 vozů.

Ekologickým pohonům přicházejí na chuť také luxusní značky. "Znečišťování ovzduší je velké téma, proto začínáme inovovat i svá auta," řekl včera v Detroitu šéf německé automobilky Porsche Matthias Müller. Jeho společnost včera na autosalonu představila hybridní sportovní vůz Porsche 918 RSR, jehož motor podle odborníků dokáže díky hybridnímu soustrojí vyvinout výkon 757 koní.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů