Čtvrtek, 28. března 2024

Soutěžte s nápady na "ekologické bydlení budoucnosti" v další etapě soutěže "ecomagination Challenge"

Celkem se rozdělí 200 milionů dolarů

Soutěžte s nápady na "ekologické bydlení budoucnosti" v další etapě soutěže "ecomagination Challenge"
  • Pokračuje největší soutěž svého druhu: globální výzva o nejlepší nápady v oblastí eko-bydlení
  • GE a její partneři poskytující rizikový kapitál hledají inovace, které zdokonalí energetickou efektivitu v domácnostech a zlepší využití větrné, solární, vodní energie a energie z biomasy.


Společnost GE (NYSE: GE) oznámila novou fázi dvousetmilionové otevřené soutěže v inovaci. GE a její kapitáloví partneři navázali na rekordní globální úspěch "ecomagination Challenge: Powering the Grid" a 18. ledna zahájí novou výzvu "Powering Your Home" (Energie pro váš domov). Jejím cílem je najít nejlepší návrhy pro využití a hospodaření s energií v domácnostech.

Společnost GE oznámila zahájení nové fáze investic na veletrhu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas, kde prezentovala své technologie ecomagination pro použití v domácnostech. V celosvětové soutěži vyzývá technology, firmy i začínající podnikatele, aby se podělili o své nejlepší nápady a společně přispěli ke zdokonalení eko-bydlení budoucnosti pomocí nových technologií. Jde o jednu z největších světových soutěží tohoto typu, bylo evidováno více než 4000 projektů, z toho přes 1100 v kategorii využití energie v domácnosti. V další fázi soutěže budou tyto návrhy znovu zařazeny do hodnocení, účastníci mohou stávající projekty rozšířit a vylepšit, navíc se mohou přihlásit i další projekty. Přihlášky lze podávat od 18. ledna do 1. března 2011 na www.ecomagination.com

"Výzvu jsme zorganizovali proto, abychom pomohli změnit způsob, jakým se vyrábí, distribuuje a využívá energie. Neuvěřitelný počet nadšených inovátorů, kteří se zapojili a spolupracují na řešení celosvětových energetických otázek, byl pro GE skutečným překvapením," uvedla Beth Comstocková, marketingová ředitelka a senior viceprezidentka GE. "Byly přihlášeny tisíce návrhů, které mají pomoci přijetí elektrické sítě příští generace, řada z nich se zabývala otázkou využití energie. Množství návrhů v této oblasti nás inspirovalo k tomu, abychom se znovu zamysleli nad tím, jak spotřebitelé využívají energii, a zaměřili se na takové inovace, které lidé poznají na vlastní kůži - tedy řešení, která umožní podpořit energetickou efektivitu v domácnostech."

Úspěšným účastníkům se otevírá možnost získat investice, navázat obchodní vztahy či jiné formy spolupráce. Odborná porota složená ze zástupců vedení společnosti GE a předních akademiků navíc vybere pět výherců ceny Innovation Award. Za tyto novátorské projekty získají autoři odměnu ve výši 100 000 dolarů. Mezi odborné porotce se tentokrát zařadí také skupina nejúspěšnějších účastníků první fáze soutěže. Jako "představitelé komunity ecomagination Challenge" pomohou hodnotit návrhy v kategorii "Powering Your Home" a soutěž dále rozvíjet.

Soutěž ecomagination Challenge odstartovala v červenci 2010 ve spolupráci s předními poskytovateli rizikového kapitálu Emerald Technology Ventures, Foundation Capital, Kleiner Perkins Caufield & Byers a RockPort Capital a rovněž s Chrisem Andersonem, šéfredaktorem časopisu Wired. Dále se ke spolupráci připojila britská společnost Carbon Trust, nezisková společnost, která usiluje o snížení uhlíkových emisí, a poskytla své odborné znalosti v oblasti uvádění nízkoemisních technologií na trh. Soutěž je součástí strategie GE ecomagination, jež vznikla jako závazek vytvářet inovativní technologie čisté energie a pomoci financovat perspektivní projekty.

Nápady na lepší eko-bydlení se hledají ve dvou kategoriích: energetická efektivita (sem patří také softwary pro hospodaření s energií, spotřebiče a klimatizace) a obnovitelná energie (zahrnuje solární, větrnou, vodní a energii z biomasy).

Vybraní účastníci soutěže získají nabídku na spolupráci s GE, a to následující formou:

  • Investice: již bylo přislíbeno 55 milionů z celkové částky 200 milionů dolarů a GE společně se svými partnery nadále pokračuje ve vyhodnocování příležitostí pro financování slibných návrhů.
  • Validace - technické a obchodní týmy GE vyhodnotí při důkladných diskuzích obchodní strategie uchazečů.
  • Distribuce - prozkoumání možností spolupráce s GE tak, aby bylo možné rozšířit činnost a docílit globálního dosahu.
  • Rozvoj - prozkoumání možností obrátit se na stávající zákazníky GE, aby bylo možné výrobky ze soutěže uvést na trh.


Chris Anderson, šéfredaktor časopisu Wired a odborný poradce soutěže, prohlásil: "Internet a další digitální nástroje vydláždily cestu pro energeticky efektivní řešení na všech úrovních - až po domácnosti. Nová fáze ecomagination Challenge propojí tyto nové nástroje s inovativními nápady z celého světa s cílem zlepšit hospodaření s energií v domácnostech. Ohromující množství reakcí ukazuje nadšení a odhodlání účastníků řešit celosvětové energetické problémy vlastním způsobem. Těšíme se na projekty, které se objeví a budou moci realizovat díky druhé fázi soutěže.

Více o GE ecomagination Challenge: "Powering Your Home" a "Powering the Grid" najdete na stránce www.ecomagination.com Zde jsou uvedeny bližší informace, podmínky soutěže, informace o porotě, video z prvního kola soutěže, jehož vítězové byli vyhlášeni 16. listopadu 2010, a další detaily.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů