Úterý, 19. března 2024

Po Brně nebudou jezdit autobusy s filtry prachu

Po Brně nebudou jezdit autobusy s filtry prachu

Brno se nedočká ekologické úpravy autobusů MHD, která by přinesla snížení emisí prachu. Zastupitelé dnes neschválili pokračování projektu, který by ze švýcarských fondů zajistil 70 milionů na dovybavení autobusů brněnské městské hromadné dopravy 150 prachovými filtry.

Žádost o dotaci v první fázi prvního kola grantového řízení fondu Česko-švýcarské spolupráce uspěla, kvůli změnám podmínek však zastupitelé museli žádost projednávat znovu. Přijali však zamítavé stanovisko; jedním z odůvodnění bylo, že by opatření by nebyla dostatečně efektivní.

Podle zastupitele Martina Andera (SZ) je rozhodnutí zastupitelstva pro Brno "ostudou". "Mohli jsme být prvním městem v ČR, které zavede moderní technologii prachových filtrů do svých autobusů, běžně používanou ve švýcarských či německých městech," uvedl Ander.

Podle něj by z švýcarských fondů na instalaci filtrů na výfukové plyny autobusů šlo 70 milionů, asi 14 milionů by muselo doplatit město.

Vzhledem k tomu, že dopravní podnik nakupuje nové autobusy, které již plně vyhovují unijním normám na čistotu ovzduší, z vozového arzenálu by filtry potřebovalo asi 150 autobusů, sdělila ČTK mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová. Podle Andera by ale i instalace filtrů do tohoto počtu autobusů byla potřebná.

Na třetině území Brna jsou podle expertů překračovány limity prachu a dalšího znečištění. Podle Andera by instalace filtrů pomohla snížit znečištění ovzduší v Brně o zhruba půl tuny prachových částic. Filtry prý pracují s efektivitou 99 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů