Čtvrtek, 28. března 2024

"Co jsme si uvařili, to jsme si i snědli," říkají žáci pražských škol

A myslí to doslova. Díky občanskému sdružení Ekodomov a Nadačnímu fondu Albert si totiž žáci tří pražských škol mohli připravit chutnou a zdravou hostinu z ovoce a zeleniny.

"Co jsme si uvařili, to jsme si i snědli," říkají žáci pražských škol

"Pokud si někdo myslí, že přesvědčit děti, aby se zakously do jablka nebo snědly mrkev je v dnešní době bonbonů a sladkých limonád téměř nemožné, mýlí se. Pokud si děti svou zdravou svačinku připraví samy, rády si ji také sní," říká Lucie Sádlová z občanského sdružení Ekodomov. A dodává: "V rámci projektu Zdraví ze zahrady jsme dětem tří pražských škol umožnili, aby si nakoupily ovoce a zeleninu a připravily si z nich tradiční i méně obvyklé recepty. Děti v obchodě s nadšením vybíraly potřebné suroviny a holky i kluci s radostí pekli štrúdl, strouhali mrkev a připravovali i exotický jablečný kuskus."

Zdravá hostina ale byla jen třešničkou na dortu celého projektu. Děti se během projektu zúčasnily několika aktivit. V rámci výukového programu zjišťovaly, jak různě mohou jablka chutnat i vypadat, jak a kde se pěstují i jaké zdraví prospěšné látky v sobě obsahují. Po virtuální návštěvě obchodu, sadu i výživové poradny si nakonec zvolily své "královské jablko". V následujících aktivitách děti cestu jablka ztvárnily výtvarně a připravily tak výzdobu pro informační akci ve škole. Na ní nechyběla ochutnávka ovocných a zeleninových pokrmů, letáky ani malý dotazníkový průzkum zákaznických preferencí.

zdravi
"Velmi se mi líbily části projektu, kde se děti aktivně zapojovaly - například hra na konci výukového programu, výroba pokrmů, hostina a výtvarná dílna. Projekt byl velmi pestrý, děti se nenudily," říká Mgr. Střeštíková, pedagožka ZŠ Nám. Jiřího z Lobkovic. Cílem projektu bylo utvářet pozitivní vztah dětí ke konzumaci ovoce a zeleniny."Příslibem splnění tohoto cíle byly prázdné mísy a talíře, které zůstaly po skončení projektu. Všechno, co děti uvařily, to si také snědly," říká Lucie Sádlová.

Projekt Zdraví ze zahrady byl finančně podpořen Nadačním fondem Albert v rámci prvního kola grantového programu Pro zdraví - Zdravá pětka.

Kdo je Ekodomov?
Občanské sdružení Ekodomov se v současné době zaměřuje především na realizaci environmentální výchovy v oblasti separace bioodpadů a domácí ekologie v jednotlivých regionech České republiky. Realizuje výukové programy ve školách, pořádá semináře pro učitele, osvětové akce pro veřejnost a vzdělává pracovníky samospráv měst a obcí. V rámci své činnosti vydává osvětové materiály, na webových stránkách www.ekodomov.cz pravidelně zveřejňuje tiskové zprávy a informace z oblasti minimalizace odpadů.

Více informací naleznete na adrese www.ekodomov.cz.

Kontakt: Mgr. Lucie Sádlová, tel.: 739 592 870 , e-mail: lucie.sadlova@ekodomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů