Čtvrtek, 28. března 2024

Zvolte sedm přírodních divů světa, kandiduje i Vesuv či Matterhorn

Zvolte sedm přírodních divů světa, kandiduje i Vesuv či Matterhorn
Právě v tomto roce finišuje hlasování o sedm nových přírodních divů světa. Zúčastnit se můžete i vy, a to jednoduše na internetu. Podívejte se tedy na výběr přírodních úkazů s námi, kandidáty na vítězství najdete také v Evropě.

Kampaň s názvem New7Wonders byla spuštěna už před čtyřmi lety a nyní se rozhoduje mezi osmadvaceti finalisty. Do jejich objevování a do hlasování se můžete pustit na stránkách www.new7wonders.com. K získání přehledu o všech zúčastněných přírodních divech můžete využít interaktivní mapu světa na těchto stránkách.

Jaký je vůbec smysl celé kampaně?

Zakladateli a prezidentovi celého projektu Bernardovi Weberovi vadilo, že sedm po dlouhá léta uznávaných divů světa bylo určeno ještě ve starověku. "Proslulé antické divy patří do starověku a s výjimkou pyramid se žádný z nich nezachoval. Za celých dva tisíce let zde prakticky neexistovala opravdová veřejná shoda názoru," říká.

Proto nechal lid celého světa hlasovat nejprve o nových sedmi divech světa, které byly zveřejněny v symbolické datum 7. 7. 2007. Vzápětí se rozeběhlo hlasování o sedm divů přírody, tentokrát tedy rozhodujeme o divech, které nemá na svědomí lidská ruka.

Weberův výrok "Pokud chceme cokoli zachovat, musíme to v prvé řadě skutečně docenit," je mottem celé kampaně, kterou podporuje i Organizace spojených národů (OSN). Stejně jako OSN, i kampaň New7Wonders se snaží vytvářet pozitivní vztah a vzájemný respekt všech obyvatel Země, a to právě díky podpoře vzájemné součinnosti, vyjádření vlastního názoru a přímé účasti na hlasování o všeobecně známých tématech.

Průběh hlasování

Na začátku stálo symbolických sedmdesát sedm semifinalistů, mezi nimiž figurovala také česká Pravčická brána a slovenské Štrbské pleso. Nyní je kampaň ve své třetí, poslední fázi, po které z dvaceti osmi finalistů vzejde sedm nových přírodních divů světa. Konečné výsledky budou zveřejněny v další snadno zapamatovatelné datum: 11. 11. 2011.

V naprostém finále nakonec Evropu zastupuje pět přírodních úkazů: italská sopka Vesuv, irské Mohérové útesy, italsko-švýcarský alpský vrchol Monte Cervino známější pod jménem Matterhorn, německý Černý les a Velká mazurská jezera v Polsku. Konkurují jim pěkně zvučná jména, například Amazonský prales, Kilimandžáro, Mrtvé moře, Velký kaňon, Velký korálový útes, Galapágy, anebo Maledivy.

Hlasování se skládá z pěti jednoduchých kroků. Na stránkách www.new7wonders.com/voting si vyberete sedm míst, které podle vás mají na to stát se novými přírodními divy světa. V dalším kroku vyplníte základní osobní údaje jako vaše jméno, emailovou adresu a pohlaví. Následně vám přijde email s potvrzovacím odkazem. Vašich sedm hlasů potvrdíte tím, že na něj kliknete.

Aktuality

Před nedávnem bylo zveřejněno pořadí kandidátů tak, jak si vedly v posledních čtyřech týdnech. Mezi sedmi divy, které v tuto chvíli mají nejvyšší počet hlasů od voličů žijících mimo stát či státy, ve kterých se přírodní úkaz nachází, je například Vesuv, Galapágy, Mohérové útesy či Kilimandžáro, které se dosud drželo na naprosté špici.

Organizátoři očekávají účast až jednoho bilionu hlasujících. Staňte se jedním z nich i vy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů