Pátek, 19. dubna 2024

Ekologický Volkswagen XL1 jde do výroby

Volkswagen vyrobí omezený počet futuristického úsporného automobilu s dieselovým dvouválcem a spotřebou 1 l/100 km.

Ekologický Volkswagen XL1 jde do výroby

V roce 2013 by se měla dostat do výroby velmi omezená série superekologického Volkswagenu XL1. Jedná se o prototyp úsporného auta se spotřebou pod 1 l/100 km. Volkswagen začne auto prodávat nejprve v Německu a pak ho teprv pošle na další trhy, zejména do USA a Číny.

Automobilka ale podle prvních zpráv nevyrobí více než 100 kusů tohoto vozu atraktivního pro šetřílky. Očekává se i poněkud vysoká cenovka, takže auto bude spíše prestižní záležitostí pro ty, kteří chtějí okolí ukázat své ekologické smýšlení. Podobné oblibě se těší mezi hollywoodskými hvězdami třeba Prius.

volkswagenPod kapotou produkčního ekologického Volkswagenu se zřejmě objeví stejný hybridní systém, který funguje i v tomto prototypu. Dieselový dvouválec 0,8 l o výkonu 48 koní dostal na pomoc elektromotor o výkonu 27 koní. Automobil s hmotností 795 kg zrychlí na stovku za 11,9 sekundy a jeho maximální rychlost je omezena na 160 km/h. Pouze na elektřinu ujede až 35 km.

V kombinovaném cyklu spotřebuje Volkswagen XL1 jen 0,9 l/100 km a vypustí 24 g/km CO2. Problémem současného auta jsou výrobní náklady. Karoserie z lehkých a pevných uhlíkových vláken stojí automobilku kolem 5000 eur za kus, ale očekává se, že ceny vstupních materiálů, zejména pak akumulátorů, významně klesnou. Na padající ceně uhlíkových kompozitů se podílí rostoucí poptávka v leteckém průmyslu, společnost Boeing patří k největším světovým odběratelům tohoto materiálu.

autoweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů