Pátek, 29. března 2024

Lom na Hádech v Brně láká přírodou a výhledem na město

Příjemnou procházku přírodou až k hlavnímu brněnskému vysílači a bývalý lom Hády s výhledem na město Brno. To nabízí v zimních mrazivých dnech oblast Hády u brněnské městské části Líšeň.

Lom na Hádech v Brně láká přírodou a výhledem na město

Severně od městských částí Vinohrady a Líšeň se nalézá obrovský vápencový lom, který značně ukrajuje jižní stranu vrchu Hády (424 m. n. m.). Hádecký kopec s Růženiným lomem a s televizním vysílačem nad ním, je jednou z nepřehlédnutelných dominant města.

Zatímco západní strana hádeckého kopce, který vznikl z devonských vápenců, se prudce svažuje k údolí řeky Svitavy, naopak lesy na severu, které jsou již součástí Moravského krasu, jdou v mírném stoupání až k vrcholu Šumbera.

hady

Na zdejší vyhlídce, kde Stanislav Kostka Neumann zřejmě nacházel inspiraci pro svou Knihu lesů, vod a strání, stojí k jeho oslavě malý památník.

Východní strana Hádeckého kopce je přeťata silnicí Brno - Ochoz. Silnice vede kolem hotelu Velká Klajdovka, který byl po revoluci přestavěn z nevalné hospody v luxusní hotel s nádhernou vyhlídkou na město. Jižní strana je přerušena lomem, na jehož dně se nalézají dvě nevelká jezírka a z něhož je také výhled na město.

V lokalitě Hády se nachází soubor několika chráněných míst. Je to především národní přírodní rezervace Hádecká planinka, nevelké území lesa při samém vrcholu kopce, pak přírodní památky Velká Klajdovka a Kavky; místa, která zahrnují zbytky původní krasové lesostepi s ojedinělou (a bohužel ubývající) květenou. Dále je to státní přírodní rezervace U Brněnky při silnici Líšeň - Ochoz; jde o náhorní plošinu z devonských vápenců, které zde tvoří četné skalky a balvany.

Procházku můžete začít na hlavní silnici z Vinohrad do Ochozu, která vede kolem hotelu v kopci. Můžete sem dojet autem a zaparkovat u hotelu nebo využít linky integrované dopravy 78 a 201 ze Židenic-Staré Osady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů