Pátek, 29. března 2024

Moravský kras postaví dům přírody a nabídne výstavy v jeskyních

Moravský kras postaví dům přírody a nabídne výstavy v jeskyních

Atraktivní jeskyně v Moravském krasu čekají nové výstavy, ale i projekty. U Skalního mlýna by například správa krasu ráda postavila dům přírody. Má na něj i přislíbené dotace, chyběly jí ovšem peníze na provoz.

Správa CHKO Moravský kras má na dům přírody již vyřízené i stavební povolení a na dotacích má dostat 99 milionů korun. Přesto hrozí, že její záměr nevyjde.

"Už jsme chystali výběrové řízení na dodavatele, ale neměli jsme dost peněz na jeho provoz. Několik měsíců jsme teď řešili, jak ho zajistit. Nakonec se nám to podařilo a minulý týden jsem vezl do Prahy podklady. Nyní čekáme na rozhodnutí, jestli můžeme pokračovat v přípravě stavby," uvedl vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

Na jižní Moravě bude první

Domy přírody, které mají návštěvníkům poskytnout nejen informace o turistické lokalitě, ale i sociální zázemí, se chystají i jinde v Česku. U Skalního mlýna v Moravském krasu by měl vzniknout jako první na jižní Moravě.

Návštěvníci v něm budou mít k dispozici nejen mapy chráněného území, ale dozvědí se v něm více o nedalekých jeskyních, i to, v čem je Moravský kras unikátní a proč je potřeba tuto lokalitu chránit.

Podle Leoše Štefky bude provoz domu přírody stát ročně asi 2,4 milionu korun.

"Na financování provozu jsme získali několik zdrojů. Přispěje na něj naše správa i správa zdejších jeskyní, město Blansko a obce i místní podniky," uvedl Štefka. Dům by mohl být hotový na jaře roku 2013.

Jeskyně dostanou nová turistická lákadla

Stavět chce v Moravském krasu i správa jeskyní. "Dokončujeme projekt na novou provozní budovu u Punkevních jeskyní. Ta z roku 1948 nevyhovuje současným potřebám," uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Podle něho by nový objekt měl návštěvníkům poskytovat větší komfort, například se počítá s tím, že část u přístaviště bude krytá.

Zhruba dvacet milionů korun chce správa získat i na vytvoření nebo rozšíření expozic v jeskyních. "Chtěli bychom v horním patře objektu u Výpustku zřídit malé muzeum o využívání jeskyní člověkem," řekl Jiří Hebelka.

Rok a půl trvaly práce na opravách jeskyně Balcarka v Moravském krasu

Dalším lákadlem by se měla stát projekce na skalní stěnu v jeskyni Kůlna. Rozšířila by se tak stávající expozice o životě neandrtálského člověka, který jeskyni osídlil před sto dvaceti tisíci lety.

Medvědí porodnice v Kateřinské jeskyni

S promítáním by se návštěvníci měli setkat i na Balcarce, kterou zase kdysi obývali lovci sobů. A v Kateřinské jeskyni chce správa rozšířit expozici o medvědech. "Našly se v ní kosti malých medvědů a zřejmě fungovala jako medvědí porodnice," říká Jiří Hebelka.

Přes zimu jsou otevřené jen Punkevní jeskyně a Výpustek, ostatní jsou zavřené, aby návštěvníci nerušili netopýry při zimním spánku. Podle Hebelky se nyní chodí lidé do jeskyní i ohřát, teplota se v nich pohybuje kolem osmi stupňů nad nulou.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů