Pátek, 29. března 2024

V Tušimicích pokračovala likvidace požáru starých pneumatik

V Tušimicích pokračovala likvidace požáru starých pneumatik

V Tušimicích na Chomutovsku dnes druhý den pokračovaly práce na likvidaci požáru starých pneumatik. Doslova metr po metru rozhrabává bagr místy až tři metry silnou vrstvu pneumatik a hlíny a hasiči ji prolévají vodou z pěti proudů, aby uhasili všechna skrytá ložiska. Do likvidace požáru dnes nasadili vedle pěti profesionálních také šest dobrovolných hasičských jednotek z okolí. ČTK o tom informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Likvidaci požáru starých pneumatik zahájili hasiči v sobotu a zřejmě podle Marvana neskončí dříve než v pondělí, možná až v úterý. Sklad patří společnosti GRG Investment, která se v tušimické průmyslové zóně zabývá recyklací starých pneumatik a před rozdrcením je skladuje v hale. Loni v polovině června v ní ale vypukl obrovský požár, který znečistil ovzduší pod Krušnými horami i přítoky do Nechranické přehrady.

Hasiči tehdy bojovali s ohněm čtyři dny, pak skládku zavezli hlínou, která měla oheň udusit. Vlastník měl sklad postupně rozebrat, dohasit a odvézt na regulérní skládku. To se však nestalo. "Ve vrstvě zůstala skrytá ložiska, která dál hoří," vysvětlil Marvan. Hasiči tam museli v posledních týdnech několikrát zasahovat, kouř z hořících pneumatik navíc obtěžuje lidi v okolí. Ústecký kraj proto rozhodl, že uhašení požáru zaplatí z fondu pro mimořádné události a peníze bude následně vymáhat po vlastníkovi.

Ústecký krajský úřad také zahájil se společnostní GRG Investment správní řízení. Zkoumá v něm možnost změnit nebo odejmout společnosti souhlas k provozování tohoto zařízení. Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové ale společnost v červenci namítla podjatost všech zaměstnanců krajského úřadu. Dosud o této námitce ministerstvo životního prostředí nerozhodlo. Majitel skladu podle mluvčí kraje s úřady, které se pokoušejí situaci řešit, nekomunikuje. Postup společnosti krajský úřad označil za zdržovací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů