Středa, 24. dubna 2024

Pobřežní stráž by měla problémy s ropným únikem u Aljašky

Pobřežní stráž by měla problémy s ropným únikem u Aljašky

Pokud by se u pobřeží Aljašky stala podobná ropná havárie jako loni v Mexickém zálivu, americká pobřežní stráž by neměla dost prostředků, aby zabránila šíření ropné skvrny. Podle serveru MSNBC to prohlásil bývalý velitel stráže Thad Allen, který organizoval loňské záchranné práce. V dubnu 2010 vybuchla těžební plošina v Mexickém zálivu a poškozený vrt na dně moře se podařilo ucpat až po třech měsících.

Pobřežní stráž loni nasadila desítky lodí, které pomocí plovoucích zábran bránily šíření ropné skvrny a spalovaly surovinu na hladině Mexického zálivu. U aljašského pobřeží by ale podobné práce ztěžovaly ledové kry. Pobřežní stráž přitom podle Allena nemá dost ledoborců.

"Američtí vůdci by se měli vážně zabývat stavem flotily ledoborců, které pobřežní stráž provozuje," řekl Allen. Dvě ze tří těchto lodí, které jsou nasazeny u Aljašky, podle něj nefungují a nejsou ani peníze na jejich opravu.
Allen také varoval, že základny pobřežní stráže v blízkosti ropných vrtů u aljašského pobřeží nemají dostatečnou kapacitu, aby odsud mohly být řízeny záchranné operace podobné té loňské v Mexickém zálivu.
Loni v dubnu poškodil výbuch těžební plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu ropný vrt v hloubce 1500 metrů. Odborníkům trvalo tři měsíce, než se jim podařilo vadný vrt uzavřít. Mezitím proudily do moře denně miliony litrů ropy.

Celkem se do Mexického zálivu dostalo na 800 milionů litrů suroviny. Pobřežní stráži se část z ní podařilo z vody odebrat nebo spálit na hladině, případně rozpustit chemickými dispergátory. Ropa ale přesto zasáhla pobřeží pěti amerických států, včetně ekologicky citlivých mokřadů v deltě Mississippi. Ropný únik byl nejhorší ekologickou havárií v dějinách Spojených států.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů