Pátek, 19. dubna 2024

Pardubice se postaví proti stavbě spalovny nebezpečných odpadů

Pardubice se postaví proti stavbě spalovny nebezpečných odpadů

Město Pardubice se pokusí všemi zákonnými prostředky zabránit stavbě spalovny nebezpečného odpadu v nedalekém Rybitví. Společnost AVE CZ žádá o povolení, na doplnění žádosti má čas do června. ČTK to řekl primátorčin náměstek František Brendl (Pardubáci).

"Povolení má na starosti Pardubický kraj, město je s ním v kontaktu. Stanovisko města je neměnné, spalovna by v Rybitví být neměla. Za půl roku se přihlásíme jako účastníci řízení," řekl Brendl.

Firma AVE CZ činí všechny kroky, aby uspěla. Nepodařilo se jí získat kladné hodnocení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Proto žádá o takzvané integrované povolení, díky němuž může od stavebního úřadu získat povolení stavět.

Integrované povolení má na starosti Pardubický kraj a bere v potaz i záporné stanovisko ministerstva životního prostředí. Společnosti AVE CZ žádost vrátil, protože tam našel řadu nedostatků. Firma se ale proti rozhodnutí odvolala a věc řeší ministerstvo životního prostředí.

Místostarosta šestého městského obvodu Miroslav Rubeš (Sdružení pro Pardubice) se spalovnou zabývá od jejího počátku. Je odborníkem na ovzduší a věří tomu, že ministerstvo rozhodnutí kraje potvrdí. Předpokládá, že firma se svými plány nakonec neuspěje, její odpůrci to ale jednoduché mít nebudou.

"Spalovna není v novém územním plánu Rybitví, ale AVE CZ se to snaží napadnout. Proti spalovně bylo asi 50.000 lidí, město ji nechce, kraj ji nechce, přesto to zkouší," řekl Rubeš.

Rubeš opakovaně upozorňuje na zdravotní rizika, která spalovna přinese. Město Pardubice je zatíženo průmyslem a imisní hodnoty zejména u tuhých látek překračují limity, do ovzduší se dostávají i chemické látky. Spalovna by měla stát 360 metrů od bytové zástavby a spalovat ročně 20.000 tun nebezpečných látek.
"Oni tam nebydlí, tak je jim to jedno. Spalovna by měla stát na návětrné straně města, ročně by vypustila do ovzduší 60 tun zdraví škodlivých látek," řekl Rubeš.

Původní spalovnu v Rybitví provozovala společnost Synthesia, ale na konci ledna 2004 provoz ukončila, protože neměla na opravy desítky milionů korun. Kapacita zařízení byla mnohem nižší, maximálně zpracovala 7000 tun nebezpečného odpadu, spíš ale méně, v závěru výroby klesla produkce na 1000 tun ročně. Krajský radní Václav Kroutil před časem řekl, že AVE CZ zkouší jen jejich trpělivost a zbytečně jitří vášně. Podle radního jsou v žádosti minimálně čtyři body, které není schopná firma splnit, a tudíž opětovně neuspěje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů