Čtvrtek, 28. března 2024

Kandidát ODS ředitelem národního parku na Šumavě - reakce Hnutí DUHA

Kandidát ODS ředitelem národního parku  na Šumavě - reakce Hnutí DUHA

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa oznámil, že ředitelem národního parku na Šumavě bude Jan Stráský.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Ministr Chalupa řekl milionům milovníků Šumavy, že jim navzdory vyhlašuje válku národnímu parku, ochraně přírody a turistům. Odevzdává národní park jihočeské ODS, potažmo dřevařské společnosti Lesy Hluboká."

"Stráský léta vede nesmiřitelný boj proti národnímu parku. Před lety patřil mezi hlavní autory plánu na odtržení mnoha krásných částí Šumavy od parku, což by v nich umožnilo běžnou těžbu dřeva a developerské projekty. [1] Svoji odbornou kompetenci předvedl proslulým výrokem, že nesouhlasí s ponecháním třiceti procent národního parku přírodě, ale že neví přesně, co to je. [2]"

"Ministr prostě zahodil výsledky konkursu do koše a dosadil člověka jihočeské ODS, který ani nebyl mezi kandidáty. Teď už sotva někoho přesvědčí, že mu jde o slušně řízený národní park. Také jsme měli pochyby o férovosti Drobilova výběrového řízení. Ale řešením je nový konkurs - nikoli bez výběrového řízení na ředitele dosadit člověka jihočeské ODS. Přitom komise, ve které Stráský seděl, hned na začátku konkursu vyřadila všechny uchazeče bez odborného vzdělání, takže on sám nesplňuje ani svá vlastní kritéria na ředitele."

"Pikantní je svěřit řízení parku člověku, který evidentně nezvládl vedení Rady národního parku. Rada pod jeho předsedováním prakticky přestala pracovat a její jednání šlo z jedné obstrukce do druhé. Stráského názory vždy patřily k těm, co nejvíce napadaly národní park."

Kontakt:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů