Úterý, 16. dubna 2024

Škoda Power dodala Finsku turbínu za 300 milionů korun

Škoda Power dodala Finsku turbínu za 300 milionů korun

Plzeňská Škoda Power ze skupiny Doosan dodala do dokončované finské elektrárny na biomasu parní turbínu o výkonu 46 megawattů. Hodnota zakázky je téměř 300 milionů korun. Zařízení vyrobila plzeňská strojírna pro elektrárnu Haapaniemi, jejímž vlastníkem i investorem je firma Kuopion Energia Oy, jež zajišťuje výrobu energie pro střední Finsko. Odběratelem elektrické energie i tepla bude město Kuopio, řekl generální ředitel Škody Power Jiří Šmondrk, což je osmé největší město Finska s více než 90 000 obyvateli.

"Projekt je dalším důležitým krokem k upevňování pozic firmy na nejnáročnějších trzích Evropské unie, kde se klade důraz na konkurenční ceny a je nekompromisně vyžadována špičková kvalita," dodal Šmondrk. Finsko je podle něj tradičním teritoriem turbín Škoda, jejichž instalovaný výkon už dosáhl téměř 650 megawattů. Elektrárna je vybavena fluidním cirkulačním kotlem o tepelném výkonu kolem 150 megawattů tepelných. Bude spalovat především rašelinu, ale také dřevní štěpku nebo biomasu."

Škodu Power předloni koupila za 11,5 miliardy korun jihokorejská skupina Doosan. Škoda Power utržila za rok 2009 rekordních 6,4 miliardy korun, loni podnik zaměstnával téměř 1100 lidí.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů