Pátek, 19. dubna 2024

Víte, že... dvě třetiny českých domácností nemají myčku a až pětina má dva fény na vlasy?

Téměř 77 procent domácností umývá nádobí ve dřezu nebo pod tekoucí vodou. Myčky na nádobí tak patří ke spotřebičům, jejichž nákup Češi zatím odkládají.

Víte, že...  dvě třetiny českých domácností nemají myčku a až pětina má dva fény na vlasy?

Například ale fén na vlasy byste našli snad v každé domácnosti. Dokonce v každé páté rodině mají k dispozici hned dva až tři. Problematická však zůstává jejich recyklace - až 45% domácností vyhodí vysloužilý fén do běžné popelnice.

Tato čísla vyplývají z nedávného průzkumu společnosti ELEKTROWIN a dalších kolektivních systémů zaměřených na zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení. "Pro Čechy je stále běžné vyhodit drobný elektroodpad do popelnice. Přitom i z drobného elektra lze znovu využít často až 90 procent materiálů použitých při jejich výrobě. Recyklace vysoušeče vlasů uspoří více než 10 kWh elektřiny a zabrání vzniku téměř 3 kg oxidu uhličitého," uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN.

Jiná situace je u ledniček a praček, které dnes téměř každá domácnost považuje za samozřejmou součást vybavení. Stejně samozřejmě pak Češi přistupují i k jejich ekologické recyklaci. Přes 98% těchto zařízení končí na sběrných místech nebo u prodejce elektra. "Recyklaci chladicích zařízení berou Češi skutečně vážně. Kdyby všechny vysbírané ledničky skončily na skládce, zabraly by plochu o rozloze téměř 140 fotbalových hřišť. Díky recyklaci jsme také zabránili úniku 400 tun nebezpečných látek, převážně pak freonů, do přírody," dodává Tvrzník.

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 100 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 800 sběrných dvorů ve více než 600 městech a obcích, skoro 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz,
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů