Pátek, 29. března 2024

Vláda chce dát 7 miliard za přehradu v Nových Heřminovech

Vláda chce dát 7 miliard za přehradu v Nových Heřminovech

Vláda včera schválila výdaje ve výši cca 7 mld Kč na stavbu přehrady u Nových Heřminov na Bruntálsku. Sdružení Arnika se dlouhodobě věnuje prosazování takových způsobů hospodaření s vodou v krajině, které nejen efektivně ochrání lidská sídla, ale současně jsou vstřícná k přírodě. Z těchto hledisek nelze s plány na novou přehradu souhlasit.

Vláda dnes schválila výdaje ve výši cca 7 mld Kč na stavbu přehrady u Nových Heřminov na Bruntálsku. Sdružení Arnika se dlouhodobě věnuje prosazování takových způsobů hospodaření s vodou v krajině, které nejen efektivně ochrání lidská sídla, ale současně jsou vstřícná k přírodě. Z těchto hledisek nelze s plány na novou přehradu souhlasit.

"Přehrada bude znamenat likvidaci části obce a trvalou změnu přírodních podmínek v širokém okolí. Přitom tzv. měkká, tedy přírodě blízká protipovodňová opatření naopak umožní vodě rozliv tam, kde neškodí. Lidé v jejich okolí mohou klidně žít a těšit se z biologicky hodnotné krajiny. Miliardy by na ochranu před povodní mohly být vynaloženy rozumněji a bez vyhánění lidí z domovů," komentuje dnešní rozhodnutí vlády Ing. Jana Vitnerová, vedoucí kampaně Arniky "Člověk a voda".

V době ekonomického nedostatku by bylo na místě zvažovat spíše taková opatření, která státní prostředky ušetří. A ceny za protipovodňové opatření přírodě blízké jsou často v řádech o desítky nižší, než betonové stavby v krajině. S předraženými plány na nové stavby v říčních korytech, betonové hráze a zdi se lze setkat takřka denně. Nové zprávy o revitalizaci říčních toků jsou naopak stále vzácné. "Těžko říci, zda jde jen o setrvačnost v pohledu na protipovodňová opatření, či také o moc betonářských lobby,"dodává Jana Vitnerová z Arniky.

Revitalizovaný vodní tok s říčními nivami, mokřady a prostorem pro rozliv dokáže v krajině zadržet více vody, než přehrada. Množství akumulované vody bývá i stonásobně vyšší, než je tomu u napřímeného vodního toku. Navíc znamená prostor pro život na vodu vázaných rostlinných a živočišných druhů, tedy zajímavější a rozmanitější krajinu. Přínosem pro okolí je také zvýšená čistící schopnost vody a lepší mikroklima v nejbližším okolí. Členitá a zdravější krajina bývá také atraktivnější pro cyklisty, vodáky i pěší turisty.

Sdružení Arnika sleduje plány na vybudování přehrady u Nových Heřminov od počátků v roce 2001. Pomáhalo tehdy tamním občanům bránit se plánům na zatopení části obce a stavbu nádrže, a to až do roku 2006, kdy tehdejší vláda návrh stavby neschválila.
ImpactOfDams

O přehradách přehledně: stránky organizace International Rivers (dříve International Rivers Network)

www.internationalrivers.org

Zdroj: Arnika: Ochrana přírody

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů