Pátek, 29. března 2024

ABB rozjíždí v Česku projekt chytrých sítí

První chytrou distribuční síť buduje ABB společně s ČEZ ve Vrchlabí. ČEZ vráží do projektu stamiliony a žádá o dotace Evropskou unii.

ABB rozjíždí v Česku projekt chytrých sítí

Evropa žije energetickými projekty budoucnosti, které mají šetřit energii a životní prostředí. Jednou z největších světových firem, která do této oblasti investuje, je švýcarský strojírenský koncern ABB. Ve spolupráci s energetickým gigantem ČEZ zahájila ABB jako první v Česku, konkrétně ve Vrchlabí, projekt takzvané chytré distribuční sítě.

"Projekt zajistí, že se bude vyrábět přesně tolik elektřiny, kolik se jí spotřebuje. Přitom by měl být naprosto nezávislý na vnějším přísunu energie," řekl HN šéf koncernu ABB pro střední Evropu Peter Smits. Projekt s názvem Smart Region stojí stamiliony korun a jeho testování skončí v roce 2015.

Chytrá síť v chytrém regionu

"Vrchlabský projekt bude fungovat stejně jako systém, který právě testujeme v Německu. Jednou z nejdůležitějších složek projektu je takzvaný Smart Metering (chytré měření), tedy inteligentní elektroměry, na jejichž výrobě spolupracujeme s německou telekomunikační společností Deutsche Telekom," popisuje Smits novou technologii.

Proč spolupráce s telekomunikacemi? Ty zprostředkovávají dálkové ovládání digitálních elektroměrů. Díky přenosu informací na dálku pak distributoři nejen zjistí, kolik energie v jakou hodinu domácnosti odebírají, ale dokážou také naprogramovat elektroměry tak, aby zapínaly a vypínaly domácí spotřebiče podle toho, jak vysoká poptávka po elektřině v daný moment bude.

Manažer projektu vrchlabské "chytré sítě" Martin Machek říká, že jejich data potečou pomocí mobilní sítě, a slibuje, že letos v červnu bude ve vrchlabských domácnostech nainstalováno kolem pěti tisíc těchto elektroměrů. "V současnosti jich máme několik desítek. Zatím jsme ve fázi testování, ale chceme, aby tyto elektroměry nabídly zákazníkům možnost sledovat jejich spotřebu," říká Machek.

ČEZ teď doufá, že získá peníze z evropského programu FP7, který financuje projekty zaměřené na rozvoj podobných technologií a který by mohl vrchlabský projekt zčásti zaplatit. Právě cena je podle expertů v současnosti hlavním problémem nové technologie.

I přesto, že podle Smitse by tyto projekty mohly již brzy přinést ovoce, šéf středoevropského ABB nic nespecifikuje a ani ČEZ se netváří, že by měl nový projekt fungovat v blízké budoucnosti.

Smits přiznává, že od roku 2007, kdy Evropská unie stanovila, že do roku 2020 má dvacet procent energie v Evropě pocházet z obnovitelných zdrojů, má koncern ABB o vývoj svých technologií postaráno.

Každoročně rostoucí tržby, větší počet zakázek a investice během finanční krize to potvrzují. "Rozhodnutí Evropské unie ohromně zvýšilo poptávku po obnovitelných zdrojích energie," říká Smits.

ABB proto v současné době rozjíždí po celém světě v rámci energetického konceptu Smart Grids (chytré sítě) pilotní projekty distribučních sítí nové generace, které se pokoušejí o efektivnější přenos a měření elektrické energie pomocí nových technologií. Ty ve světě kromě ABB vyvíjí také španělská firma Ormazabal či portugalský EFACEC, které jsou přímými konkurenty ABB. Obě firmy měly o spolupráci s ČEZ rovněž zájem, avšak nebyly k projektu přizvány.

ABB působící v energetice a automatizacích si oblíbil český průmysl. Loni převzal akciovou společnost Polovodiče (cenu akvizice nechce zveřejnit) a do své vlastní brněnské továrny na výrobu vzduchem izolovaných rozvaděčů investoval kolem 150 milionů korun.

Smits, který se na čerstvé akvizice ABB přijel tento týden podívat, chce v Česku investovat i v budoucnu. "Češi mají dlouholetou průmyslovou tradici a skvělé technické univerzity, z nichž vycházejí specialisté v oboru," zdůvodňuje své investice.

Objem zakázek ABB loni poprvé za dvacet let působení na českém trhu překročil 10 miliard korun. Celosvětové tržby koncernu vzrostly ve čtvrtém kvartálu loňského roku meziročně o 6 procent. Smits má na tento vývoj jednoduchou odpověď: "Vybrali jsme si správný druh podnikání."

Solární panely na Sahaře

U chytrých sítí a inteligentních elektroměrů ale Smits nekončí. Plánuje totiž budoucnost své společnosti na desítky let dopředu. "Jsme součástí projektu Dezertec, který hledá způsob, jak získávat energii ze Saharské pouště. Je to sice dlouhodobý projekt, ale naším plánem je do roku 2050 dodávat 15 procent veškeré energie pro evropský trh právě ze Sahary," říká Smits, který vidí v pouštích po světě ohromný solární potenciál.

"Sice to není reálně možné, ale k zásobování celého světa elektřinou by stačilo pokrýt dvě procenta Sahary solárními panely," uzavírá Smits.

Jak funguje chytrá distribuční síť

Smart Grids
V Evropě se často opakuje pojem Smart Grids. Jedná se o fenomén takzvané "chytré sítě" pro distribuci elektrické energie. Mezi největší světové společnosti, které se těmito technologiemi zabývají, patří švýcarský strojírenský koncern ABB, portugalský EFACEC či španělský Ormazabal. Český energetický gigant ČEZ na tomto projektu spolupracuje s ABB, Siemensem a IBM.

Chytré elektroměry
Součástí Smart Grids jsou "inteligentní elektroměry", které dokážou zapínat domácí spotřebiče v době, kdy je elektřina nejlevnější. Elektroměry mají být rovněž dálkově odečítatelné.

Větší výběr cenových tarifů
Aby mohly být nové elektroměry využity, musí se ale změnit struktura tarifů (dnes jsou v nabídce pouze dva). Po provedení změn by v praxi drahé tarify fungovaly v době odběrové špičky, levné v noci. Právě v noci by elektroměry spustily k tomu nově uzpůsobené spotřebiče. Výhodnější má být nový systém v tom, že umožní plynulejší výrobu elektřiny, která se nebude muset vyrovnávat s odběrovými špičkami. Tyto tarifní změny musí být ale nejprve zakotveny v zákoně.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů