Pátek, 19. dubna 2024

Hodina Země 2011 - Připojte se!

Hodina Země 2011 - Připojte se!

Právě dnes startuje kampaň Ekologického institutu Veronica, která vyzývá česká města a obce, firmy i veřejnost, aby se připojily k Hodině Země - největší celosvětové akci na ochranu klimatu. Hodina Země 2011 proběhne 26. března od 20.30. Jedná se o symbolické hodinové vypnutí veřejného osvětlení, zhasnutí dominant, osvětlení budov a štítů firem či jednotlivých domácností.

V rámci Hodiny Země svá světla pravidelně zhasínají světově známé dominanty, včetně mostu Golden Gate Bridge v San Franciscu, římského Kolosea, londýnského Piccadilly Circus nebo Eiffelovy věže v Paříži. První ročník Hodiny Země se datuje k 31. březnu 2007, když více než 2,2 miliónu domácností a firem v australském Sydney zhasnulo na hodinu svá světla. Každým rokem se počet zapojených měst, firem i jednotlivců zvyšoval a loňská Hodina Země se stala prozatím největší akcí občanské společnosti v historii. Připojilo se k ní více než 6000 měst a mnoho milionů lidí po celém světě.

V České republice se v loňském roce Hodiny Země zúčastnilo přes třicet měst a obcí, mezi jinými Brno, Jičín, Prachatice nebo Ústí nad Labem. Zapojilo se i stejné množství firem a u sebe doma zhasnuly desetitisíce jednotlivců.

Slogan letošního roku "Hodinou to jen začíná" vyzdvihuje, že zhasnutí je prvním krokem směrem k systematické ochraně klimatu.

Ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová k tomu řekla: "Povzbuzujte podniky, se kterými spolupracujete, města a obce, kde bydlíte, a své známé k účasti na této akci. Vyzvěte je, ať zhasnou svoje světla a o akci dále informují. Je potřeba dávat veřejně najevo, že změna klimatu je problém, který vnímáme a chceme řešit."

Jan Labohý, koordinátor Hodiny Země v ČR, k tomu dodává: "Aktuálně oslovujeme města, obce a firmy, spouštíme prezentaci na webu, Facebooku, Twitteru a letos poprvé plánujeme sérii akcí pro veřejnost, které se budou konat v danou hodinu v Brně
a takříkajíc potmě."

Celosvětově akci pořádá WWF, největší mezinárodní organizace pro ochranu přírody. Koordinaci v České republice zajišťuje Ekologický institut Veronica - základní organizace Českého svazu ochránců přírody.

Další informace, vč. fotografií a shrnutí dění v roce 2010, získáte na české stránce Hodiny Země - www.veronica.cz, nebo na mezinárodní stránce - www.earthhour.org.

Kontakty:
Jan Labohý
koordinátor akce
(mezinárodní i místní dění v kampani Hodina Země)
jan.labohy@veronica.cz, 777 323 762

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů