Pátek, 29. března 2024

ČEZ posunul termín dokončení Temelína o pět let na rok 2025

ČEZ posunul termín dokončení Temelína o pět let na rok 2025

Společnost ČEZ posunula oficiální termín dokončení dostavby jaderné elektrárny Temelín o pět let na rok 2025. Vyplývá to z údajů v dokumentaci k výběrovému řízení, na které upozornily servery Lidovky.cz a Ekonom.cz. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže je to spíše administrativní opatření a firma čeká, že projekt bude hotový dříve.

Podle původních předpokladů měla být dostavba Temelína hotova v roce 2020. Nové podmínky však délku stavby stanoví na 12 let. Pokud ČEZ vybere vítěze tendru v roce 2013, jak dosud předpokládá, znamená to dokončení elektrárny v roce 2025.

"Do konce letošního roku předáme zájemcům o dostavbu jaderné elektrárny Temelín zadávací dokumentaci a v roce 2013 vybereme dodavatele. Teprve tehdy budeme moci zpřesnit termíny. Jsme ale přesvědčeni, že elektrárna bude dokončena dříve než v roce 2025," citoval Ekonom.cz Kříže. "Šlo o to, dát dokumentaci k tendru do souladu se skutečností," dodal.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americká firma Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů