Čtvrtek, 28. března 2024

Novou nejhlubší suchou propastí ČR bude asi Tumperek v Mor. krasu

Novou nejhlubší suchou propastí ČR bude asi Tumperek v Mor. krasu

Jeskyňáři patrně objevili v Rudici v Moravském krasu novou nejhlubší suchou propast republiky. Bude se jmenovat Tumperek podle vrchu, v němž se nachází. Předpokládají, že je hluboký od 185 do 200 metrů. Byl objeven náhodou, poté co se udělal výmol v silnici. Nyní zbývá propast fyzicky zdolat a přesně ji popsat. ČTK to dnes řekl rudický starosta a speleolog Roman Šebela.

Když se loni v červenci udělal hluboký výmol v silnici v rudické části Tumperek, vedení obce si myslelo, že má co dělat s další dírou, kterou je nutno spravit. Při pracích se zjistilo, že jde o dutinu o prostoru asi čtyř metrů krychlových.

Další práce ukázaly, že díra je přesně nad místem, kde je v jeskynním systému nazvaném Rudické propadání tzv. komín - tedy otvor směrem vzhůru, který neměl ukončení. Jeskyňáři se proto rozhodli k malému testu za pomoci dobrovolných hasičů. Do díry v silnici napumpovali vodu. Ta během okamžiku protekla neznámou částí podzemí, následně komínem v propadání a po 15 minutách skončila na dně jeskyně kde protéká Jedovnický potok.

Teoreticky je tedy existence nové propasti potvrzena. "Nyní žádáme správu Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, abychom mohli v pracích pokračovat," uvedl Šebela. Bude nutné odtěžit nánosy v asi 25 metrů hluboké díře, pod níž by se již měl nacházet komín v jeskynním systému Rudické propadání.

Propast Tumperek nemá tak majestátný vzhled jako například moravská Macocha. V podstatě si na ni může stoupnout kdokoli. Je totiž uzavřena na silnici kanálovým poklopem. Turisté jen musí vědět, který z nich to v rudické části Tumperek vlastně je.

Pokud se propast podaří zmapovat, Rudice se toho podle Šebely pokusí využít v turistickém ruchu. Kuriózní je, že dosavadní nejhlubší suchá propast republiky leží také v této obci, a to jen asi 400 metrů od Tumperku. Jmenuje se Rudická propast a má 153 metrů.

Stanovit hloubku propastí je problematické. Mnohé z nich jsou zčásti zaplavené, přičemž jejich dno nebylo zatím objeveno.

Za nejhlubší propast v republice se považuje Hranická u Hranic na Moravě. Měří asi 270 metrů, přičemž dvě třetiny z ní jsou pod vodou. Podle legend do ní skočil na koni velkomoravský kníže Mojmír, aby do ní nalákal zrádné velmože škodící Moravě.

Nejznámější propastí je Macocha v Moravském krasu měřící 188 metrů. Je nazvaná podle lidového označení macechy, která podle pověstí do ní svrhla svého nevlastního syna. Ten se ale nakonec zachránil. Rozhněvaní lidé pak svrhli matku do hlubin.
Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů