Pátek, 29. března 2024

Z bioplynové stanice unikal metan, tři lidé se nadýchali

Z bioplynové stanice unikal metan, tři lidé se nadýchali

Žďár nad Sázavou - Kompostovým plynem se v sobotu dopoledne přiotrávili tři zaměstnanci bioplynové stanice ve Žďáře nad Sázavou. Jeden z nich musel být převezen do nemocnice, zbylé dva ošetřili záchranáři na místě.

Nehoda pravděpodobně vznikla pracovní nekázní. Nejsilněji intoxikovaný muž kontroloval ve stanici pomocí příručního analyzátoru plynu funkčnost ventilátorů a předčasně se přiblížil k prostoru fermentační nádrže, kde probíhá samotný proces rozkladu a tvorby bioplynu. "Byla to neopatrnost, neměl tolik spěchat, ještě nebyly odsáté zplodiny," konstatoval František Opravil, stavbyvedoucí firmy Fermgas, která bioplynovou stanici ve Žďáře postavila.

Když technik ucítil pronikavou látku, udělalo se mu špatně. "A dva kolegové, kteří mu přiběhli na pomoc, se jí nadýchali se také," popsala kritickou situaci policejní mluvčí Jana Martincová.

Žďárská stanice je ve fázi testování

Později hasiči v inkriminované zóně naměřili vysokou koncentraci oxidu uhličitého a nižší koncentraci metanu. Pravděpodobně obojí mělo na zdravotní problémy mužů vliv. "Hlavně oxid uhličitý by odpovídal křečím, kterými nejvíce postižený pracovník trpěl," konstatovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Stavbyvedoucí Fermgasu podotknul, že žďárská stanice je stále ve fázi testování a kontroly, jakou technik v sobotu prováděl, jsou běžné. "Při pracovním selhání může k podobné nehodě dojít," uvedl.

Bioplynová stanice je technologické zařízení ke zpracování biologicky rozložitelného materiálu. Hlavním produktem je bioplyn, který lze využít jako alternativní zdroj elektrické a tepelné energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů