Pátek, 19. dubna 2024

Ohlédnutí za českou účastí na bio události roku, veletrhem BioFach 2011 v Norimberku

Ohlédnutí za českou účastí na bio události roku, veletrhem BioFach 2011 v Norimberku

Norimberk - Češi se na veletrhu BioFach neztratili. Do společné expozice Ministerstva zemědělství ČR, PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a dalších subjektů, která se rozkládala na sto deseti metrech čtverečních, prošly během čtyř veletržních dnů stovky lidí. Rovněž na ekofarmáře, producenty biopotravin a provozovatele bioprodejen z Čech, kteří na veletrh pod záštitou svazu PRO-BIO vyrazili, čekalo mnoho podnětů.

Bioparty v den otevření veletrhu nabídla v českém stánku biospeciality ze všech koutů České republiky. Zahájila ji manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrtová společně s náměstkem ministra zemědělství PhDr. Jurajem Chmielem, CSc. "Jsem opravdu ráda, že o biopotraviny je takový zájem. Na Biofachu 2011 je jasně vidět a slyšet, že poptávka po bioproduktech roste. Každý, kdo se v těchto dnech přijel na Norimberské výstaviště podívat, měl možnost se přesvědčit, že bio již není jen marginálním zájmem skupinky nadšenců, jak tomu možná bylo v prvopočátku, ale že se jedná o běžný životní styl velké skupiny spotřebitelů, kteří kladou důraz na kvalitu, původ a způsob produkce potravin či produktů," uvedla při zahájení Kateřina Nesrstová.

Příjemnou atmosféru při ochutnávce bio mléčných výrobků, biopečiva nebo vína z ekologické produkce navodila cimbálová kapela, která vzbuzovala zájem a přitahovala pozornost kolemjdoucích.

"Veletrh nabídl nepřeberné množství bioproduktů, tisíce a tisíce položek. Kromě samotného veletrhu jsme, společně s našimi členy, absolvovali exkurzi do jednoho z největších biosupermarketů řetězce Basic v Německu," informovala manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Zajímavým zjištěním pro českou delegaci byl fakt, že v Německu jsou, vzhledem k platům, biopotraviny pro spotřebitele dostupnější.

Českou republiku reprezentovala na stánku prostřednictvím PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců desítka producentů biopotravin.

Světový veletrh biovýrobků BioFach se na norimberském výstavišti konal od 16. do 19. února. Navštívilo ho přes 44 tisíc návštěvníků z celkem 131 zemí. Hned za nejpočetnější skupinou návštěvníků z Německa se na veletrh přijelo inspirovat odborné publikum ze sousedního Rakouska, Itálie, Francie, Nizozemí, Švýcarka, a také z České republiky.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková
Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů