Sobota, 20. dubna 2024

Na jižní Moravě je devět nově chráněných přírodních památek

Na jižní Moravě je devět nově chráněných přírodních památek

Jihomoravský kraj má devět nových přírodních památek. Jde o lokality, které jsou domovem vzácných druhů rostlin i živočichů, především brouků a obojživelníků. K nejzajímavějším patří Pánov u Hodonína. Je to oblast na okraji města, kterou v minulosti dlouhou dobu využívala armáda jako tankodrom. Jde sice o nevelká, ale přírodně významná území, řekl dnes ČTK náměstek jihomoravského hejtmana Ivo Polák (ČSSD).

Lokalita Žebětín u Dolních Kounic na Brněnsku, Biskoupský kopec u nedaleké obce Biskoupky a oblast nazývaná Na lesní horce u Čebína mají nově status chráněné přírodní lokality, protože v nich hojně roste poměrně vzácný koniklec velkokvětý.

V dalších přírodních památkách jsou panonské stepní trávníky na písku s populacemi zvláště chráněných a evropsky významných druhů rostlin, například pelyňku Pančičova a katránu tatarského. Nalézt v nich lze i zákonem chráněné střevlíky uherské, chrobáky jednorohé, pěnice vlašské, strakapoudy a kuňky žlutobřiché.

Na seznamu přírodních památek je oblast Špidláků, nalézající se mezi Čejčem, Čejkovicemi a Mutěnicemi, Velický hliník u Velké nad Veličkou na Hodonínsku, oblast nazývaná Zápověď u Karlína, Louky pod Kumstátem u Krumvíře a Zimarky u Velkých Bílovic.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů