Pátek, 29. března 2024

Ocenění Nejlepší inovace v ekologickém navrhování získal software

Ocenění Nejlepší inovace v ekologickém navrhování získal software

Software SolidWorks Sustainability, umožňující návrhářům a technikům jednoduše omezit nepříznivý dopad vyvíjených výrobků na životní prostředí, získal v Londýně vůbec poprvé udělené ocenění "Nejlepší inovace v ekologickém navrhování" v celosvětové soutěži GREEN AWARDSTM 2010.

Tato ocenění, akreditovaná společností Royal Society of Arts, představují uznání za kreativitu naplňující smysl společenské odpovědnosti firem, trvale udržitelného rozvoje a nejlepších etických přístupů. Kategorie "Nejlepší inovace v ekologickém navrhování" představuje novinku letošního ročníku.

"Software SolidWorks Sustainability má potenciál k tomu, aby převratně změnil způsob, jakým konstruktéři navrhují své výrobky. Aplikace pomáhá konstruktérům minimalizovat nepříznivý ekologický dopad jejich výtvorů již ve fázi navrhování - díky začlenění problematiky životního cyklu do návrhového procesu. Díky partnerství s nezávislou organizací PE International, která se stará o databáze zásob v rámci životních cyklů, je jejich produkt robustní a spolehlivý. Jde o nástroj, který nemůže chybět ve výbavě žádného návrháře," zaznělo z poroty, jejímiž členy jsou uznávaní odborníci na oblast komunikace, ochrany životního prostředí a trvale udržitelného rozvoje.

Jaký je váš vliv na životní prostředí?
Software SolidWorks Sustainability, který je plně integrován do CAD systému SolidWorks, zahrnuje výkonné nástroje pro hodnocení životního cyklu se stanovením dopadů výrobku na emise uhlíku, energii, ovzduší a vodstvo - a to po celý životní cyklus výrobku, včetně výběru materiálu, výroby, používání a ukončení životnosti. Společnost DS SolidWorks při vývoji aplikace Sustainability spolupracovala s uznávanými odborníky v oblasti posuzování ekologických aspektů životního cyklu (LCA) z organizace PE International. Její průkopnický software GaBi představuje světovou špičku mezi programovým vybavením pro LCA. Do aplikace SolidWorks Sustainability jsou začleněny procesní modely a databáze LCA softwaru GaBi. Při hodnocení vlivu na životní prostředí umožňují využívat vysoce kvalitní vědecká data.

Nástroj pro výběr materiálů softwaru SolidWorks Sustainability poskytuje okamžitou zpětnou vazbu, čímž návrhářům usnadňuje výběr ekologicky nejšetrnějšího materiálu, který lze pro daný návrh použít. Vytváření zpráv jediným kliknutím usnadňuje následnou komunikaci zjištěných závěrů se zbytkem společnosti.

"Jsme vděční za toto ocenění," uvedl Asheen Phansey, produktový manažer pro oblast trvalé udržitelnosti společnosti DS SolidWorks. "Ze strany zákazníků roste poptávka po ekologičtějších výrobcích a návrháři tak mají obrovský vliv na životní prostředí, protože vytvářejí výrobky, které používáme každý den. A to je důvod, proč jsme z vytváření trvale udržitelného návrhu udělali jednoduchou, přístupnou, zábavnou a motivující záležitost. Pracujeme na tom, aby veškeré návrhy jednoho dne vycházely ze zásad trvale udržitelného rozvoje. Provázíme po této cestě i naše zákazníky, nadšené pro tuto myšlenku."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů