Pátek, 19. dubna 2024

Investice do zelené energie loni stouply o 30 pct na rekord

Investice do zelené energie loni stouply o 30 pct na rekord

Investice do obnovitelných zdrojů energie loni stouply o 30 procent na rekordních 243 miliard USD (4,3 bilionu Kč). Nejvyšší růst zaznamenaly větrné elektrárny na moři a solární sektor. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné společnosti Ernst & Young.

Trh s obnovitelnými zdroji energie však podle E&Y stále trpí dopady finanční krize, která začala v roce 2008. "Toxické dědictví globální finanční krize nadále vrhá stín na globální trh s obnovitelnými zdroji energie," píše ve zprávě E&Y a upozorňuje, že investice se v jednotlivých zemích i u jednotlivých technologií liší.

Loňský rok byl příznivý hlavně pro větrné elektrárny na otevřené moři, jejichž nová kapacita stoupla o 51 procenta. U větrných elektráren na pevnině naopak celosvětově nová kapacita klesla o sedm procent, z toho v Evropě o 14 procent. Vysoký růst zaznamenaly solární elektrárny.

Z jednotlivých zemí nejvyšší růst obnovitelných zdrojů energie zaznamenala Čína, zvláště u větrných a solárních elektráren. E&Y však upozorňuje, že není jisté, zda si Čína i nadále růst udrží. Další příčka patří Spojeným státům, které schválily roční prodloužení vládních grantů pro nové obnovitelné zdroje energie, čímž zajistily trhu další růst. Loni byly v USA instalovány nové zdroje větrné energie o výkonu 5,1 gigawattu, což je sotva polovina z roku 2009 a necelá třetina nového výkonu čínských větrných elektráren, který činil 16,5 gigawattu.

V Evropě po prudkém růstu solárních elektráren některé vlády včetně české omezily pobídky pro jejich novou instalaci. Další investice do obnovitelné energie v oblasti ohrožují úsporná opatření některých evropských vlád, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů