Úterý, 19. března 2024

20 let záchranné stanice pro zvířata

Celkem 321 volně žijících zvířat 57 druhů, nejméně za posledních pět let, přijali loni v rokycanské záchranné stanici pro živočichy. Stanice fungující pod Českým svazem ochránců přírody loni završila dvacet let existence.

20 let záchranné stanice pro zvířata

Po začátcích, kdy za rok ochránci přírody ošetřili i méně než deset zvířat ročně, se jejich činnost rozrostla. V posledních deseti letech stanice pečuje o víc než 300 zvířecích pacientů ročně. Zařízení za 20 let přijalo a léčilo celkem 4280 živočichů, především ptáků, řekl ČTK šéf stanice Pavel Moulis.

Z loni přijatých zvířat se podařilo vrátit do přírody víc než polovinu přijatých jedinců, celkem 171. "Při navracení do přírody se využívá nejen přímé vypouštění dospělých jedinců, ale i adopce mláďat pěstounským rodičem stejného druhu či metoda volného letu, která se osvědčuje především u vypouštění poštolek," vysvětlil Moulis.

Některá zvířata musela zůstat kvůli handicapu v trvalém držení lidí, 115 jedinců se nepodařilo zachránit a uhynuli. Nejčastějšími pacienty byly poštolky, kterých ošetřili v Rokycanech 52, dále kachny, ježci a veverky. Ve stanici pečovali i o vzácnější lasici hranostaje, krutihlava či ledňáčka.

Úrazy od drátů i nalezená mláďata


Do stanice se volně žijící zvířata dostanou se zraněními, která nejčastěji utrpí při nárazu do drátů elektrického vedení. "Velice častá jsou i zranění způsobená dopravními prostředky, nárazy do překážek či napadení jinými živočichy.

Zvláštní skupinu tvoří mláďata, která ne vždy vyžadují pomoc a pro svoji nesamostatnost jsou často odchycena a přinesena do stanice," vyjmenoval Moulis. Mezi loňskými pacienty stanice bylo 37 procent mláďat a 41 procent zraněných zvířat. Zbytek představují odchycená nebo vysílená zvířata, která prošla stanicí.

Rokycanští ochránci přírody zasahují na Rokycansku, Berounsku a Hořovicku. Kromě záchrany a léčení zraněných volně žijících živočichů a snahy o jejich návrat do volné přírody ochránci pečují opuštěná mláďata, organizují záchranné přenosy zvířat, například obojživelníků, z míst ohrožení. Kromě Rokycan působí v Plzeňském kraji záchranná stanice pro volně žijící zvířata také v Plzni, zvířecí záchranáři jsou i na Tachovsku.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů