Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hüner kvůli teplárnám připustil prolomení limitů

Hüner kvůli teplárnám připustil prolomení limitů

Debata o prolomení uhelných těžebních limitů se opět vrací do hry. Důvodem jsou obavy, že bude málo uhlí pro teplárny, což by vyhnalo ceny tepla vzhůru. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu (MPO) pro energetiku Tomáše Hünera by mohlo dojít k jejich zrušení. Proti jeho návrhu se ohrazují jak Věci veřejné, tak i samotný ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Může se stát, že bude teplárenství ohroženo natolik, že bude stát za to se pobavit i o programovém prohlášení vlády, že to ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek udělá (navrhne prolomení limitů)," uvedl Hüner ve včerejších Otázkách Václava Moravce.

Kocourek však pro HN tuto možnost popřel: "Pro mě platí programové prohlášení vlády. V něm stojí, že v tomto volebním období limity na těžbu uhlí prolomovat nebudeme."

Podle poslance za ČSSD Josefa Tancoše je prolomení limitů nevyhnutelné. "Jednoznačně musí dojít k tomu, že celá republika bude trpět. Prolomení těžebních limitů nás proto nemine," uvedl Tancoš.

Karolína Peake z Věcí veřejných, které zachování limitů do vládního prohlášení prosadily, také tuto možnost okamžitě zamítla. "Těžební limity jsou pro nás naprosto stěžejní součástí programového prohlášení vlády. Spíš bych se bavila o možnosti nezvyšovat DPH na teplo," řekla Peake.

Možnost zrušit uhelné těžební limity Hüner vyslovil proto, že se obává zdražování uhlí a následně tepla kvůli ztenčujícím se zásobám. Jen příští rok se má snížit těžba uhlí o 6,5 milionu tun. To pravděpodobně vyžene jeho cenu nahoru. Cenový růst potvrzuje i energetická komise, která má do dvou týdnů přijít s řešením, jak do budoucna zajistit dodávky tepla. Růst cen tepla by se dotkl přibližně milionu domácností, které jsou při vytápění na uhlí závislé.

Hüner argumentuje i tím, že k cenovému růstu výrazně přispěje i zvýšení základní sazby DPH na teplo o deset procent. Prolomení těžebních limitů je pro něj způsob, jak růst cen brzdit.

S návrhem, jak zabezpečit více uhlí pro teplárny, přišlo i Ministerstvo životního prostředí (MŽP). MŽP chce, aby společnost Czech Coal dodávala 60 procent hnědého uhlí z dolů Vršany do tepláren. Jinak prý nedá souhlas s další těžbou, který bude během několika let Czech Coal potřebovat.

Czech Coal považuje nápad za nesmysl, a pokud se realizuje, bude se prý soudit.

Jak se rypadla posunují dál a dál, musí těžaři postupně žádat o nová povolení k těžbě, zahrnující i takzvanou EIA, tedy studii dopadu na životní prostředí. Toho chce MŽP využít pro podporu tepláren. "V této záležitosti jsem požádal o pomoc ministra průmyslu," řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

"Je to, jako bychom chtěli nařizovat zemědělci, že má 60 procent svého obilí dodávat k výrobě biopaliv," prohlásil předseda představenstva Czech Coalu Jan Dienstl.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů