Čtvrtek, 28. března 2024

Jihoafrický Johannesburg ohrožuje kyselá voda z bývalých zlatých dolů

Jihoafrický Johannesburg ohrožuje kyselá voda z bývalých zlatých dolů

Jihoafrické metropoli Johannesburgu hrozí vážná ekologická katastrofa. Ve více než století starých důlních šachtách, které se táhnou do délky mnoha kilometrů pod celým městem, totiž rapidně přibývá kyselé vody. Oznámila to britská stanice BBC.

Johannesburg je stejně jako celá jižní Afrika suchou oblastí a mnoho obyvatel je závislých na vlastních studnách. Teď jim hrozí, že jejich voda nebude pitná.

"Lidé před tím varovali už před několika lety, jenomže je nikdo nechtěl poslouchat. Jsou tam kilometry šachet a voda, která se původně držela ve svém rajonu, se skrze mrtvé šachty šíří do oblastí, kde původně nebyla," popsal hrozící riziko spolupracovník ČRo v Johannesburgu Cyril Hromník.

Podle tamního ministerstva pro vodní zdroje by mohlo dojít k prosáknutí kyselé vody do ložisek podzemních vod už na počátku příštího roku. "Lékaři se bojí, že vypuknou různé nemoci, na které nejsou připraveni. Je na to třeba velkých investicí a každý se těch investic bojí," řekl Hromník.

Jihoafrická vláda oznámila, že je schopná zahájit odčerpávání vody s nízkým Ph v březnu roku 2012. Jen pro začátek ale potřebuje 500 milionů randů a během dvou let bude podle kabinetu nutné vynaložit asi 4,5 bilionu randů.

"Není to jenom o vybudování pump, ale je otázka, co s tou vodou. Vláda chce budovat fabriky, které budou vodu zpracovávat, aby se nedostala do řek a nádrží. Jenomže to chce strašně moc peněz, které vláda nemá," doplnil Cyril Hromník.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů