Čtvrtek, 28. března 2024

Kritici těžebních tendrů Lesů ČR je chtějí pro místní dřevaře

Kritici těžebních tendrů Lesů ČR je chtějí pro místní dřevaře

Dřevěná kniha, což je koncepce hospodaření ve státních lesích od roku 2012, pomíjí podle jejích oponentů ekologický rozměr nakládání s lesy. Neřeší ani možné negativní sociální důsledky systému plánovaných velkých tendrů na těžbu dřeva pro místní dřevaře. Tyto výtky by podle oponentů Dřevěné knihy měl státní podnik Lesy ČR zohlednit alespoň v podmínkách tendrů, požadovali na dnešním veřejném slyšení ke koncepci v sídle Senátu.

Předseda pořádající senátní komise pro rozvoj venkova Petr Šilar (KDU-ČSL) slíbil námitky prosazovat ve formě doporučení pro ministerstvo zemědělství a státní podnik Lesy ČR. "Doufám, že nezapadnou pod stůl a budou ještě předmětem dalšího jednání," uvedl Šilar. Podle něj by ztráta možnosti malých živnostníků získat zakázky v Lesích ČR vedla ke zvýšení nezaměstnanosti na venkově, zvláště v pohraničních oblastech.

Náměstek ministra zemědělství Jiří Novák uvedl, že ekologický faktor bude zohledněn v zásadách státní lesnické politiky, které jsou připravovány s ministerstvem životního prostředí. Novák souhlasil s kritiky v tom, že se drobní dodavatelé lesnických prací v minulosti stali určitými vazaly velkých firem. Vzhledem ke střednědobému charakteru chystaných tendrů se ale domnívá, že jejich vítěz bude dávat přednost lesníkům v místě před těmi dodanými agenturami.

Například předseda Společenstva dřevozpracujících podniků v ČR Petr Pražan nicméně požadoval, aby na to bylo pamatováno při vypisování podmínek výběrových řízení. Předseda Sdružení živnostníků v lesním hospodářství Petr Šubert navrhoval, aby zakázky byly dostupné i pro malé subjekty, na které by jinak zbyla nelukrativní těžba na kopcích a podmáčených místech.

Nejdále šel ve své kritice Dřevěné knihy a poměrů v Lesích ČR šéf Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. Tendry podle něj budou netransparentní, drtivou většinu tendrů prý ovládne kartelová skupina osmi těžebně-obchodních firem a koncepce údajně umožní "organizované okrádání státu".

Děkan Lesnické a dřevařské fakulty Mendlovy univerzity v Brně Petr Horáček doporučil, aby státní kontroly plnění podmínek tendrů byly doplněny o nezávislý komplexní lesnický audit, který by měl provádět například Ústav pro hospodářskou úpravu lesů. Tento ústav bude podle Nováka shromažďovat dosud chybějící mikroekonomické informace v lesnictví tak, aby byly dostupné pro budoucí koncepční rozhodnutí.

Samotnou koncepci vláda počátkem února vzala na vědomí. Dřevěná kniha počítá s každoročním vypisováním pětiletých tendrů na těžbu ve státních lesích s tím, že se budou konat vždy jen na pětině území. Původní návrh počítal s desetiletými tendry na desetině území. Tendry mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek. Jejich vítězové mají provádět jak pěstební práce, tak dřevo těžit a dále jej sami i prodávat. Pětinu vytěženého dřeva ovšem budou muset nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Ti mají navíc dostat možnost těžit na desetině území.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů