Pátek, 29. března 2024

Čína zkušebně zavede omezení spotřeby energií na bázi povolenek

Čína zkušebně zavede omezení spotřeby energií na bázi povolenek

Čína chce omezit spotřebu energií a především pak fosilních paliv. Zkušebně proto zavede systém, který bude fungovat na bázi energetických povolenek, s nimiž bude možné obchodovat, z počátku ale patrně jen v některých čínských provinciích. Vyplývá to z návrhu, který na výročním zasedání čínského parlamentu předložila Národní komise pro rozvoj a reformu.

"Zavedeme pilotní program pro stanovení limitu spotřeby a obchodování s nespotřebovanou energií," píše se v návrhu komise. Peking by tak měl mít lepší přehled o tom, kolik energie se v Číně spotřebovává. Podrobnosti sice ještě nejsou známy, ale předpokládá se, že jednotlivé provincie budou mít možnost přidělovat kvóty na spotřebu energií městům a odvětvím. Ty pak pravděpodobně budou moci s povolenkami mezi sebou obchodovat.

Čínští vládní představitelé zatím vždy odmítali návrh, aby byl v Číně zaveden celostátní limit pro vypouštění škodlivých emisí do ovzduší. Bývalý předseda úřadu pro energetickou politiku Čang Kuo-pao ale řekl, že vláda zavede pevný limit celkové spotřeby energií. To umožní omezit do roku 2015 spotřebu energií ze všech zdrojů na ekvivalent čtyř miliard tun uhlí.

Celková spotřeba energií v Číně loni odpovídala ekvivalentu asi 3,25 miliardy tun uhlí. To byl proti roku 2009 nárůst o 5,9 procenta. Pětiletý rozvojový plán na období 2011 až 2015 předpokládá i změny v daňové oblasti s cílem podpořit efektivnější využití energie a snížit znečištění. Klíčové pro zdanění energií bude, z jak kvalitních zdrojů pochází, zatímco doposud záleželo na objemech.

Oznámený plán je podle agentury Reuters jedním z důkazů, že Čína do ekonomiky zavádí další tržní mechanismy, byť zpočátku jen omezeně. Cílem Pekingu je snižovat závislost na fosilních palivech a jejich podíl na tvorbě hrubého domácího produktu.

Hlavním skleníkovým plynem, který vzniká při spalování fosilních paliv, je oxid uhličitý. Čína je největším znečišťovatelem ovzduší skleníkovými plyny, které pocházejí z lidské činnosti. Do roku 2020 by Čína chtěla závislost na fosilních palivech snížit o 40 až 45 procent, když za základ bere rok 2005.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů