Pátek, 29. března 2024

Jeden svět s pozitivní energií

Přehlídka dokumentárních filmů o lidských právech dnes začíná v Praze. Přeroste do dalších 32 měst.

Jeden svět s pozitivní energií

Na okraji Ria de Janeira stojí obrovská skládka, která živí stovky lidí. Přehrabují se v odpadcích a vybírají věci, které se dají třídit. "Jsem na svoji práci hrdá. Nešlapu ani nejsem zapletená do drog," říká mladá žena v dokumentárním filmu Umění odpadu britské režisérky Lucy Walker. Snímek, který byl letos nominován na Oscara, nabízí ve svém programu festival Jeden svět. Přehlídka dokumentárních filmů zaměřená na lidská práva začne dnes v Praze, v dalších dnech se připojí tři desítky dalších měst.

"Snažili jsme se letos vybrat snímky s pozitivním poselstvím," říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Pořadatelé vybírali z 1600 přihlášených snímků.

Nakonec se do programu dostaly 104 filmy od autorů ze čtyřiceti zemí světa. Nechybí ani česká díla. Kromě čtyř premiér festival uvede i již oceňované, v českých kinech uvedené snímky, například Katku režisérky Heleny Třeštíkové či film Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka.

V premiéře bude uveden dokument Eriky Hníkové, která se letos dostala s dokumentem Nesvatbov na Berlinale. Do programu Jednoho světa přispěla filmem o misi nadace Člověk v tísni v Afghánistánu.

Zaměření festivalu na lidská práva budí podezření, že se v kinech budou promítat jen výchovné, emotivně vypjaté snímky ze zemí třetího světa. Kdo ale některou z projekcí dřívějších ročníků navštívil, ten ví, že dokumenty o lidských právech mohou být i stylisticky nápadité, vtipné a obsažné.

Formální vynalézavostí vyniká například snímek Chodorkovskij německého režiséra Cyrila Tuschiho, ve kterém jsou natočené záběry kombinované s animovanými sekvencemi, které dílo dynamizují.

Animace není ale už dávno v žánru dokumentů neobvyklá, v hlavní soutěži Jednoho světa se vedle Chodorkovského ocitl i německo-íránský film Aliho Samadi Ahadiho Věznice Írán o deziluzi mladých lidí po zmanipulovaných íránských volbách.

Fiktivní příběhy dvou mladých Íránců mladíka Kaveha a dívky Azandeh je poskládaný z tisíce příspěvků, které se v den voleb objevily na veřejné síti Facebook. Osudy hrdinů jsou ztvárněny animací, kterou doplňují autentické pouliční záběry z mobilních telefonů.

Jeden svět uvede také snímek oceněný festivalem Sundance nazvaný Nedokončený film izraelské režisérky Yael Hersonski. Filmařka konfrontuje nalezené propagandistické záběry, které natočili nacisté ve varšavském ghettu, s historickými dokumenty. Podrobnosti o festivale na www.jedensvet.cz

AUTOR: Magdalena Čechlovská
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů