Pátek, 29. března 2024

Nadace Partnerství rozdělí přes 35 milionů korun na neziskové projekty

Nadace Partnerství rozdělí přes 35 milionů korun na neziskové projekty

Neziskové organizace působící v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji obdrží celkem přes 35 milionů korun na projekty zabývající se poskytováním sociálních služeb a problematikou životního prostředí. Finanční prostředky pochází z 1. výzvy Blokového grantu, který administruje Nadace Partnerství. Zájem neziskových organizací o podporu byl vysoký - sešlo se celkem 107 žádostí, ze kterých bylo 26 úspěšných. Nadace Partnerství rozdělí v Blokovém grantu ve třech výzvách celkem 84,5 milionů korun. Vyhlášení 2. výzvy chystá nadace v srpnu 2011.

Hlavním cílem první výzvy Blokového grantu bylo nejen podpořit sociální a environmentální projekty neziskových organizací, ale také napomoci ke stabilizaci neziskovek. Žádost o podporu mohla podávat občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církve, nadace a nadační fondy. Na poskytování sociálních služeb rozdělí v 1. výzvě Blokového grantu Nadace Partnerství přes 16,5 milionů korun, v oblasti životního prostředí přes 18,6 milionů korun.

"Původně mělo být v 1. výzvě Blokového grantu rozděleno přes 42 milionů korun. Protože však velká část projektů nebyla dostatečně obsahově ani formálně kvalitně zpracována, bude to o 7 milionů méně," uvádí František Brückner z Nadace Partnerství. Nevyužité prostředky rozdělí nadace v dalších výzvách Blokového grantu.

"Žadatelé ve svých projektech často opomíjeli nebo jen v minimální míře využívali vytváření udržitelných produktů či posílení udržitelnosti organizace a příliš spoléhali na další financování z obvyklých veřejných zdrojů. Někteří také spoléhali spíše na zavedené jméno své organizace než na kvalitní zpracování svých projektů," vysvětluje František Brückner některé z hlavních důvodů nepodpoření žádosti. Nadace Partnerství nejčastější chyby v žádostech i připomínky hodnotitelů a členů komisí vyhodnotí a navrhne podle nich změny ve vyhlášení 2. výzvy Blokového grantu a v grantových podmínkách. " Na druhé straně však musím říct, že projekty vybrané k podpoře jsou velmi kvalitně zpracovány. Pevně věřím, že v příštích výzvách žadatelé lépe pochopí specifika Blokového grantu a kvalita podávaných žádostí bude vyšší," uzavírá Brückner.

Zájemcům o podporu v Blokovém grantu věnovala Nadace Partnerství před vyhlášením 1. výzvy i v průběhu podávání žádostí velkou pozornost. Ve všech třech krajích uspořádala semináře pro žadatele, kterých se dohromady zúčastnilo 220 zájemců. V průběhu trvání výzvy zodpověděli pracovníci Nadace Partnerství cca 350 telefonických dotazů, 156 emailů a poskytli 18 osobních konzultací. Hodnocení kvality přijatých žádostí probíhá dvoukolově - nejdříve žádosti hodnotí nezávislí externí hodnotitelé, následně pětičlenná odborná hodnoticí komise. Definitivně schvaluje podpořené projekty správní rada Nadace Partnerství. Pro environmentální i sociální oblast jsou hodnotitelé i členové komise odlišní.

Více informací o Blokovém grantu: www.nadacepartnerstvi.cz
Kontakt:
František Brückner, vedoucí manager Blokového grantu
e-mail: frantisek.bruckner@nap.cz, tel: 515 903 115

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů