Úterý, 16. dubna 2024

Nečas a John kvůli kauze Drobil na policii nemuseli

Nečas a John kvůli kauze Drobil na policii nemuseli

Bývalý ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil si včera připsal malé vítězství. Podle policie totiž on ani žádný další politik nespáchali trestný čin, když neoznámili na policii podezření z údajné korupce na Státním fondu životního prostředí.

Na možnou manipulaci s veřejnými penězi před Vánoci upozornil bývalý šéf fondu Libor Michálek.

"Jsem samozřejmě rád. Potvrdilo se, že mě pan Michálek nikdy hodnověrně neupozornil na možnou korupci, a samozřejmě i to, že jsem nekryl žádné protiprávní jednání, že jsem o ničem nevěděl," reagoval na krok policie Drobil.

Státní zastupitelství teď bude závěry policie ještě přezkoumávat. "Bude se zabývat tím, jestli není důvod pro to, aby byly zahájeny úkony trestního řízení," vysvětlila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Vyšetřování podezření z korupčních praktik na fondu životního prostředí však pokračuje. Detektivové protikorupční policie se snaží využít svědectví Libora Michálka. "V této věci byly zahájeny úkony trestního řízení," potvrdil mluvčí kriminalistů Roman Skřepek.

Z policejní terminologie je možné vyčíst i jeden rozdíl: zatímco případ neoznámení trestného činu policisté pouze prověřovali, v korupční aféře už spustili druhou fázi vyšetřování.

Drobil před Vánocemi rezignoval poté, co deník Mf Dnes zveřejnil nahrávky, na nichž jeho poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Záznam s pomocí novinářů pořídil právě Libor Michálek, který následně všechna svá podezření veřejně popsal.

Michálek kromě toho také řekl, že o svých zjištěních mnoho týdnů předem informoval premiéra Petra Nečase, ministra vnitra Radka Johna, šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula a na poslední chvíli i samotného Drobila. Nikdo - ani Michálek - se však na policii neobrátil.

Právě kvůli tomu rakouský občan českého původu Philipp Janýr podal na všechny zmíněné kromě Michálka trestní oznámení. Podle Janýra totiž porušili zákon, který ukládá povinnost překazit trestný čin, je-li to možné. Policie ale podezření nepotvrdila.

Státní fond životního prostředí je tři měsíce od vypuknutí kauzy bez řádného vedení. Michálka z pozice odvolal ještě Drobil a nový ministr Tomáš Chalupa post doposud nikým neobsadil. Pouze oznámil, že Michálkovi místo automaticky nevrátí.

Bývalý šéf fondu Michálek se navíc možná bude muset bránit žalobě. Pavel Drobil totiž uvažuje, že se proti jeho obviněním bude bránit. "Moji právníci to řeší. Uvidíme, jak to dopadne," reagoval místopředseda ODS Drobil.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů