Pátek, 29. března 2024

Stráský nechce na Šumavě zahraniční turisty

Nový ředitel národního parku nesouhlasí s tím, aby Šumava získala prestižní evropský diplom, který by přitáhl zahraniční turisty.

Stráský nechce na Šumavě zahraniční turisty

Vyplývá to ze zápisu z porady vedení správy národního parku, který získalo Hnutí DUHA. Doslova se v něm uvádí: "bude zaslán dopis ministrovi, že ředitel Správy nesouhlasí se získáním diplomu" [1]. Ministerstvo pak skutečně vyslání svých zástupců na jednání komise zrušilo.

Evropský diplom uděluje Rada Evropy. Dostávají jej pouze dobře spravované národní parky či rezervace s prvotřídními přírodními hodnotami [3]. Jde o prestižní ocenění, které láká turisty.

Právě v pondělí měla ve Štrasburku komise expertů [2] rozhodovat, zda doporučí udělit diplom také šumavskému národnímu parku.

Z doporučení mezinárodních expertů, které Rada Evropy na Šumavu vyslala, přitom vyplývá, že Šumava měla šanci prestižní ocenění získat [3]. Měli však dvě podmínky. Ministr životního prostředí a ředitel parku by museli slíbit, že:

o Schválí plán péče o národní park na příštích deset let. Přitom zajistí souvislou zonaci národního parku, jež se stane součástí plánu péče a kterou vyjednají a nechají schválit obcemi.

o Budou směřovat k tomu, aby přinejmenším 40 % národního parku bylo ponecháno přírodě, a získají pro tento cíl podporu obcí.

Kromě podmínek udělení Diplomu obdrží český park také několik doporučení. Jedním z nich je, aby podpořil jiné řešení dopravy v oblasti Smrčiny než výstavbu lanovky [3].

Experti rovněž pochválili kroky, které národní park udělal v posledních několika letech. Varovali však před politickými zásahy do správy parku [4].

Národní park Bavorský les na německé straně Šumavy stejné ocenění získal poprvé v roce 1986 a od té doby jej udržel.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Jedním slovem: umanutost. Ředitel Stráský raději Šumavu připraví o prestižní ocenění, které by sem navíc přitáhlo turisty, než aby se o správě parku bavil s vědci a evropskými odborníky. Nejenže je to strašná ostuda evropského formátu. Především škodí Šumavě a místním obcím. Ještě jsem neslyšel o jediném řediteli národního parku, který by chtěl záměrně pošlapat dobrou značku místa, které má svěřeno."

"Ministr Chalupa by měl okamžitě zjednat pořádek. Jana Stráského jmenoval on, a pokud nový ředitel poškozuje pověst i zájmy Šumavy, je to také ministrova odpovědnost."

Kontakty:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Jaromír Kyzour, telefon 774 800 247, jaromir.kyzour@hnutiduha.cz
Magda Koutská, telefon 728 033 727, magda.koutska@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů