Středa, 24. dubna 2024

Státní garance za ekologické škody mírně stouply na 161,4 mld. Kč

Státní garance za ekologické škody mírně stouply na 161,4 mld. Kč

Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 161,4 miliardy korun. Na konci roku 2009 to bylo 161,3 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které ministerstvo financí zveřejnilo na internetu. Od roku 1991 do konce roku 2010 ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za necelých 175,5 miliardy korun.

Ve srovnání s koncem roku 2009 se snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Na konci roku 2009 to bylo 197 smluvních stran, na konci roku 2010 pak 190. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvu zveřejňuje MF pravidelně na internetu.

Stát vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

MF na konci roku 2008 vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun. Samotnou cenu MF nechce kvůli běžícímu tendru zveřejnit.

Na počátku února uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že po odstoupení společnosti PPF Advisory může tendr pokračovat. Konsorcium v čele s PPF Advisory bylo z tendru dvakrát ministerstvem vyřazeno, nakonec samo odstoupilo 21. ledna. Mezi uchazeči tak zůstala Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Tendr je přitom kritizován i politiky současné vládní koalice. Premiér Petr Nečas (ODS) před svými spolustraníky již dříve údajně prohlásil, že pokud by měl obří tendr vítěze, podá demisi. Proti velké zakázce vystoupil i šéf Věcí veřejných Radek John.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů