Pátek, 19. dubna 2024

Setra dostala pokuty za špatný provoz kompostáren na Jihlavsku

Setra dostala pokuty za špatný provoz kompostáren na Jihlavsku

Společnost Setra dostala několik pokut v řádu statisíců korun za porušování zákonů při provozování dvou kompostáren ve Vyskytné nad Jihlavou a ve Větrném Jeníkově. Na silný zápach a únik znečištěné vody upozornili loni Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) obyvatelé okolních obcí. Podle mluvčí inspekce Ivany Awwadové se od té doby provoz těchto kompostáren podstatně nezlepšil, proto nejsou vyloučena nová správní řízení.
"Provozovatel zdroje podniká dílčí kroky k nápravě, které jsou stále nedostatečné," uvedla mluvčí v dnešní tiskové zprávě. Brněnská firma Setra se na dotaz ČTK k případu odmítla vyjádřit.

Podle starosty Vyskytné Petra Böhma jsou lidé s provozem kompostárny stále velmi nespokojeni. Od loňska podle něj nastalo jen mírné zlepšení. "Zrovna včera (v pondělí) smrděla kompostárna po celé vsi. A to ještě není teplo, kdy nás to obtěžovalo nejvíc," řekl. Naopak starosta Větrného Jeníkova Ivo Grubbauer si nyní nestěžuje. "Byl jsem si to osobně zkontrolovat. Je tam klid, ani to nezapáchá," uvedl.

Zápach podle inspekce způsobovaly čistírenské kaly, které byly dlouhodobě ponechány bez úpravy. Zjištěny byly i jiné nedostatky. Za nedostatky v kompostárně ve Vyskytné dostala Setra v lednu pokutu 270.000 korun za porušení zákona o odpadech, která je již pravomocná. Podle inspekce byl porušen i zákon o vodách a v současné době je s firmou vedeno správní řízení kvůli nepovolenému nakládání se závadnými látkami.

Již loni v srpnu dostala firma pokutu 430.000 korun za porušení zákona o ovzduší. Proti této pokutě podala společnost žalobu k Městskému soudu v Praze.

K podobným zjištěním dospěli inspektoři také při kontrolách kompostárny ve Větrném Jeníkově; rovněž konstatovali porušení všech tří zákonů na ochranu životního prostředí. Pravomocná je pokuta 100.000 korun, proti další sankci ve výši 60.000 korun se společnost brání žalobou. Pokuta za porušení zákona o vodách není ještě pravomocná, uzavřela mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů