Sobota, 20. dubna 2024

Británie navrhla prudké snížení podpory solárních elektráren

Británie navrhla prudké snížení podpory solárních elektráren

Britská vláda dnes navrhla výrazné snížení finanční subvence pro solární energii a omezení povinných výkupních cen pro všechny větší fotovoltaické projekty až na téměř třetinu původní ceny. Vláda tím chce eliminovat "solární barony", tedy velké investory zaměřené na inkasování rychlých zisků, a zaměřit se spíše na podporu projektů u domácností a obcí.

Návrh bude podroben do počátku května veřejné diskusi a poté půjde do parlamentu. Platit by měl od 1. srpna, avšak jen pro nové projekty. Předešlá labouristická vláda přitom zavedla výkupní ceny na elektřinu ze solárních projektů teprve loni v dubnu a solární byznys se v zemi teprve rozjíždí.

"Tyto návrhy by měly uvést systém do rovnováhy a eliminovat hrozbu vysávání peněz velkými solárními projekty. Systém FIT (povinných výkupních cen) nebyl nikdy určen k tomu, aby sloužil jako tiskárna peněz pro velké podnikání a finančníky," řekl náměstek ministra pro změnu klimatu Greg Barker.

Experti předpokládají, že tím zřejmě končí expanze solárního průmyslu v Británii. "Skutečně to solární průmysl v Británii oklestí," řekl šéf odboru obnovitelné energie konzultační firmy Deloitte. Dodal, že tento krok může developery vést k úplnému odklonu od solární energie.

Nová sazba pro menší projekty do výkonu 150 kilowattů klesne na 19 pencí na kwh z dosavadních 32,9 pence. Pro projekty do pěti megawattů se propadne na 8,5 pence ze 30,7 pence. Cenovou podporu solární energii výrazně snížily i další evropské země jako Německo, Španělsko a Francie.

Na enormní rozvoj solární energetiky v České republice s hrozbou prudkého zvýšení nákladů firem a domácností za elektřinu česká vláda reagovala ještě razantněji. Na její návrh parlament schválil například zdanění solárních elektráren sazbou 26 procent či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje. Pro solární elektrárny s výkonem nad 100 kilowattů připojené od ledna 2011 se výkupní cena snížila o více než polovinu.

Česko se v loňském roce kvůli velkorysým výkupním cenám stalo rájem investorů do solárních zdrojů. Instalovaný výkon nových solárních elektráren byl kvůli tomu v roce 2010 třetí největší v Evropské unii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů