Sobota, 20. dubna 2024

Světový den vody 2011 - 22. března

Světový den vody 2011 - 22. března

"Natočte si kohoutkovou a začněte s tím při příležitosti Světového dne vody" vyzývá Ekologický institut Veronica. 22. března bude brněnské veřejnosti k dispozici v Ekologické poradně Veronica v Brně v době 10 do 17 hodin Rudolf Pecháček, odborník na kvalitu pitné vody a problematiku studánek a pramenů. Lidé si budou moci mimo jiné v poradně také otestovat, zda rozeznají podle chuti vodu balenou od vody z kohoutku.

Ke Světovému dni vody se rovněž připojí 9 českých kin odvysíláním videospotu mladých umělců "Natočte si kohoutkovou". Spot vtipnou formou poukazuje na další klady pití vody z kohoutku, mezi které také patří s nadsázkou i sdílení (vodovodní síť je přece jen také sítí a propojuje nás). Spot tak bude možné shlédnout např. v Praze v kině Světozor a Bio Oko nebo v Ústí nad Labem v kině u Františka.

Světový den vody je vyhlašován od roku 1993, jeho cílem je poukázat na význam pitné čerstvé vody a nutnost s vodou nakládat udržitelně. Vyhlášení Světového dne vody reaguje zejména na nerovnoměrnost využívání pitné vody ve světě. Zatímco v některých zemích se vodou zbytečně plýtvá, případně se hodnota "modrého zlata" nedoceňuje, v jiných zemích není pitná voda dostupná vůbec. Ekologický institut Veronica reaguje v rámci Světového dne vody svými aktivitami na sílící trend spotřeby balených vod. Česká voda z vodovodu je však v drtivé většině případů velmi kvalitní a nenese s sebou negativní dopady na životní prostředí, které jsou spojeny s balenou vodou (zbytečný odpad v podobě PET, emise z přepravy ad.)

Kontakt: Monika Vokálová, koordinátorka projektu Voda. Voda? Voda!, monika.vokalova@veronica.cz, tel. 724 520 166

Více informací včetně videospotu "Natočte si kohoutkovou" je dostupných na www.veronica.cz

Monika Vokálová
koordinátorka projektu Voda. Voda? Voda!, ekologická poradkyně
Ekologický institut Veronica
www.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů