Čtvrtek, 28. března 2024

Muzeum skla v Kamenickém Šenově

Původně městské muzeum vzniklo v roce 1923 oficiálním založením muzejního spolku. Jeho členové shromažďovali výrobky a dokumenty k dějinám zdejšího sklářského průmyslu a pořádali tématické výstavy nejprve v místní sklářské škole, od roku 1927 již ve vlastní budově bývalé radnice č.p.5 na náměstí. Na aktivní činnosti muzejního spolku se podílely významné osobnosti, k nimž patřili především kamenickošenovský obchodník Franz Friedrich Palme a jeho synovec Harry.

Muzeum skla v Kamenickém Šenově

V roce 1949 byl dán souhlas ke zřízení odborného sklářského muzea. Expozice byla instalována v budově bývalé rafinerie Conrath & Liebsch proti sklářské škole. V roce 1966 došlo k přiřazení muzea jako pobočky k Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, od něhož se odloučilo v roce 1991. Zřizovatelem se znovu stalo Město Kamenický Šenov. Roku 1968 byly sbírky sklářského muzea zpřístupněny v dnes památkově chráněném objektu, který byl ve své minulosti vždy spojen se sklem. Klasicistní budova patřila nejprve obchodníkům Franzi Voglovi, později bratrům Zahnovým, v letech 1918-1951 zde sídlila pobočka známé vídeňské firmy J.& L.Lobmeyr.

Sbírkové fondy muzea dokumentují a konfrontují řemeslo i sklářské umění minulosti a současnosti. Jsou tvořeny dochovanými částmi kolekcí muzejních předmětů, původní školní sbírky studentských prací a vzorových výrobků firem, a v neposlední řadě dlouhodobě deponovanými sbírkami Václava Jílka a firmy Lobmeyr. Od roku 1996 zde vzniká unikátní soubor z prací účastníků Mezinárodních sympozií rytého skla.

Muzeum nabízí návštěvníkům kromě prohlídky stálé expozice také krátkodobé výstavy z historie a současného sklářského umění.

ZDROJ:http://www.muzeumskla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů