Pátek, 29. března 2024

Ekologičtí zemědělci projednali priority pro další období

Žádají Ministerstvo zemědělství ČR, aby ke zvýšení produkce biopotravin pomohlo například podporou marketingových aktivit

Ekologičtí zemědělci projednali priority pro další období

Střítež u Jihlavy - Zástupci ekologických zemědělců z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců včera na valné hromadě projednali prioritní otázky, kterými se budou zabývat v následujících měsících. Mimo jiné se soustředí na zviditelnění českých biopotravin.

"Ty by dle plánu v budoucnu měl spotřebitel jasně odlišit na první pohled" okomentovala Kateřina Nesrstová, manažerka svazu PRO-BIO.

Dalším důležitým bodem včerejšího jednání byly také připomínky k novelám zákona o ekologickém zemědělství a veterinárního zákona. Ekologičtí zemědělci z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců také oficiálně zareagovali na připravované kroky Agrární komory ČR v oblasti zatížení intenzitou chovu hospodářských zvířat na hektar trvalých travních porostů.

Valná hromada reagovala na současnou situaci a přijala následující usnesení: "Na základě schválení Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011 - 2015, ekologičtí zemědělci připomínají ministerstvu zemědělství a vládě ČR, že zvyšování minimální intenzity zatížení nepřispěje ke zvyšování produkce biopotravin, kterou akční plán stanovil. Jsme důrazně proti navýšení limitů povinného zatížení zemědělské půdy z 0,2 na 0,35 VDJ/ha TTP a od roku 2012 na 0,5 VDJ/ha TTP, jsme však ochotni vést konstruktivní diskuzi o maximálním zatížení do 0,3 VDJ/ha TTP od 2013. Žádáme Ministerstvo zemědělství ČR, aby realizovalo zvýšení produkce biopotravin například formou podpory marketingových aktivit, zjednodušením veterinární legislativy pro umožnění porážky zvířat na farmě a následného odbytu formou přímého prodeje. "

V čele PRO-BIO svazu ekologických zemědělců se v budoucím období objeví nová krev. Vedení svazu si od tohoto kroku slibuje oživení. "V minulém období se výborně osvědčila spolupráce volených zástupců regionálních center, tedy ve většině případů poradců, a dovolených hospodařících zemědělců. Ti přináší podněty přímo z praxe a především zdravý selský rozum," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. V radě PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců se tak objevil nově Josef Abrle mladší z Pavlova. Ten navíc bude reprezentovat velmi slibně se rozvíjející se oblast ekologického vinařství.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.
Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů