Sobota, 20. dubna 2024

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o ovzduší

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o ovzduší

Praha, 25. března 2011 - Ulevit oblastem se špatnou kvalitou ovzduší by měla novela zákona, kterou připravili koaliční poslanci Drobil, Lukša, Kočí a kterou schválila Poslanecká sněmovna. Zákon má pomoci hlavně Moravskoslezskému kraji, který patří k nejvíce znečištěným v Evropě.

Hlavními pozitivy jsou větší pravomoci pro obce a možnost reagovat přímo v místě, kde je doprava nejvíce zatěžující, zpřísnění podmínek provozu při smogových situacích. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa tento krok vítá.

"Je příznačné, že novelu překládají politici právě z Moravskoslezského kraje, který špatným ovzduším nejvíce trpí. Je jasné, že vychází z reálné skutečnosti a potřeb, které všichni tři znají více než dobře," řekl ministr Tomáš Chalupa.

Novela zákona umožní starostům zavést nízkoemisní zóny pro automobily, zdarma by se mohlo v době smogové situace jezdit po těch částech dálnic, které současně slouží jako obchvaty měst. Tím by se mělo zajistit, aby se doprava v době smogu dostala ven z měst a nezhoršovala ještě více situaci v centru.

Nízkoemisní zóny by pak města mohla zavést jako oblast, do které by nemohla vjet auta nesplňující emisní limity, zejména tedy starší vozy. Zónu by ale šlo vyhlásit jen tam, kde je možné ji objet jinudy.

Spolu s dobrovolnými dohodami s velkými znečišťovateli je toto opatření prvním krokem ke zlepšení kvality ovzduší. Na začátku dubna představí ministr Tomáš Chalupa další opatření v rámci akčního plánu pro Moravskoslezský kraj.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů