Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Únanově u Znojma začne odkládaná stavba kompostárny

V Únanově na Znojemsku začne letos asi po ročních odkladech stavba kompostárny. Příprava se prodloužila kvůli zrušenému výběrovému řízení i dalším komplikacím. Je vybraný dodavatel a staveniště byl měl převzít 1. dubna, řekl ČTK starosta Vojtěch Fabík (ODS). Kompostárna měla původně sloužit Únanovu a Znojmu. Nyní se jedná o tom, že by ji využívalo dalších asi 50 obcí, dodal starosta.

V Únanově u Znojma začne odkládaná stavba kompostárny

Šedesát procent odpadů budou tvořit tráva, keře a posekané větve veřejné zeleně, zbytek kaly z čistíren odpadních vod. Fabík toto řešení, z něhož místní mohou mít obavu, hájí. "Je do odpadu vhodný, aby měl kompost nějakou strukturu. Kompostárna nefunguje tak, že se naveze rostlinný materiál na hromadu, a za čtyři měsíce je z toho kompost," uvedl.

Stavba kompostárny měla vyjít na 32 milionů korun, v době krize však vybraný dodavatel nabídl cenu o osm milionů korun levnější. Získaná evropská dotace by měla pokrýt 90 procent nákladů, zbytek uhradí sdružení obcí Kompostárna Únanov.

Kompostárna by v prvních letech měla zpracovávat 5000 tun biologicky rozložitelného odpadu ročně. Finální kapacita činí 10.000 tun. Fabík věří tomu, že ke spolupráci se podaří získat i další obce z okolí, odkud rostlinný odpad dnes končí na skládkách. "Novela zákona o odpadech předpokládá, že by se biologicky rozložitelný odpad měl třídit. Jsme nachystáni na to, aby obce mohly kompostárny využít a zákonu dostát," dodal Fabík.

Kompost z kompostárny by měl sloužit k úpravě zeleně a rekultivaci únanovské skládky. Právě ze skládkování komunálního odpadu má Únanov s více než 1000 obyvateli příjmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů