Čtvrtek, 18. dubna 2024

Češi loni odevzdali 722 tun zářivek, o trochu víc než předloni

Češi loni odevzdali 722 tun zářivek, o trochu víc než předloni

Češi odevzdali v loňském roce do kolektivního systému Ekolamp celkem 721,9 tuny zářivek. Jejich množství v posledních letech mírně roste. Předloni odevzdali lidé o šest tun zářivek méně. ČTK to na brněnském veletrhu Amper řekl mluvčí kolektivního systému Ekolamp Radoslav Chmela. Podle něj ale stále platí, že kolem 40 procent nefunkčních zářivek končí v komunálním odpadu.

"Toto číslo se v průběhu let příliš nemění. Pro letošek plánujeme rozsáhlý průzkum, abychom zjistili aktuální spotřebitelské chování v této oblasti. Předpokládáme ale, že výsledkem budou obdobná čísla," uvedl.

Mírný růst počtu odebraných zářivek Ekolamp přikládá většímu počtu sběrných míst. Aktuálně spolupracuje s 580 sběrnými dvory měst a obcí, 900 provozovnami velkoobchodní a maloobchodní sběrné sítě a dalších více než 3000 obcí pokrývá mobilním svozem. Potřeby domácností zabezpečuje sít 1200 malých sběrných nádob.

Ekonomická krize na druhou stranu ovlivnila obměnu průmyslových osvětlovacích zařízení. Pro Ekolamp to znamenalo především menší přísun materiálu pro sběr a recyklaci. "Firmy odkládají investice v této oblasti," uvedl Chmela. Odložená spotřeba se podle něj projevila u svítidel, kterých Ekolamp vybral loni 276,9 tuny, což je meziročně o 18 procent méně.

Ekolamp je jedním z kolektivních systémů pro zpětný odběr elektrozařízení. Sběr a likvidaci starého elektroodpadu uvedeného na trh do roku 2005 mají na starost také Asekol, Elektrowin, Retela a Rema Systém. Pro každou z devíti stanovených skupin historických elektrozařízení může být zapsán jen jeden z kolektivních systémů, přičemž jejich provoz je financován z recyklačních poplatků připočítaných k ceně nových elektrospotřebičů.

Podle aktuálních dat Češi sice mají stále více informací o zpětném odběru, zároveň ale klesá jejich ochota dopravovat elektrošrot do vzdálenějších sběrných míst. Kolektivní systémy proto síť sběrných míst neustále rozšiřují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů