Pátek, 29. března 2024

Obce tratí na likvidaci odpadu, poslanec chce vyšší poplatek

Obce tratí na likvidaci odpadu, poslanec chce vyšší poplatek

Místopředseda hospodářského výboru sněmovny Jan Husák (TOP 09) chce, aby obce mohly vybírat víc peněz za likvidaci komunálního odpadu. Plánuje předložit návrh novely zákona o místních poplatcích. Zákon dnes nejvyšší možnou částku stanovuje na 500 korun na obyvatele za rok, zvýšit by se měla na 1250 korun. Obce by mohly poplatek zvýšit nanejvýš na částku odpovídající tomu, kolik peněz skutečně za likvidaci odpadu vynaloží, řekl dnes Husák novinářům.

Husák připustil, že jeho návrh je nepopulární. Například Brno dnes vynakládá za likvidaci odpadu zhruba 1000 korun na obyvatele za rok. Lidé tak platí asi polovinu skutečných nákladů. Podle Husáka však obce nemohou na likvidaci odpadu doplácet.

Do změny zákona chce poslanec vtělit i změnu, která by umožnila poplatek vybírat nejen od trvale hlášených obyvatel, ale i od dalších lidí, kteří odpad v obci produkují. Platí to například o cizincích s trvalým pobytem i rekreantů. Například za chalupu využívanou k rekreaci by se podle Husáka mělo platit nejméně tolik, kolik se platí za jednoho trvalého obyvatele.

Nově navrhovaná částka 1250 korun se podle Husáka bude skládat ze dvou částí - tisícikoruny na netříděný odpad a 250 korun na tříděný odpad. Bude na obcích, aby případně zvýhodnily obyvatele, kteří třídí. Změna zákona se však této úpravy netýká, dodal poslanec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů