Středa, 24. dubna 2024

Povodí Ohře opět otevřelo okolí vodní nádrže Jirkov

Povodí Ohře opět otevřelo okolí vodní nádrže Jirkov

Povodí Ohře opět otevřelo okolí vodní nádrže Jirkov na Chomutovsku, která zásobuje města pod Krušnými horami pitnou vodou. Vloni tam návštěvníci mohli poprvé po 15 letech, letos podnik brány jirkovské přehrady otevřel znovu, přestože někteří návštěvníci nerespektují stanovená pravidla. ČTK to dnes řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

"Zkušenosti máme dobré i špatné. Někteří lidé oceňují, že je okolí nádrže přístupné, jiní pravidla pohybu nedodržují," řekl mluvčí. I přes úpravu vstupu pouze pro pěší, vozíčkáře a cyklisty do areálu vjíždějí přes zákaz také motocykly. "Čtyřkolky se tam naštěstí neprotáhnou," dodal mluvčí.

Okolí nádrže Povodí Ohře pro veřejnost uzavřela před 15 lety proto, že lidé ničili vybavení a nerespektovali pravidla pohybu v ochranném pásmu zásobárny pitné vody. "Po několikaletém jednání jsme městu Jirkov vyšli vstříc. Město odváží odpadky, instalovalo koše a kamerový systém napojený na městskou policii," popsal Svejkovský.

Podle Svejkovského by mohl větší pohyb lidí v areálu naopak vandalismu na zařízeních přehrady zabránit, takovou zkušenost prý mají například v Německu. Návštěvníci se dostanou na hráz, do okolí vodní nádrže nebo do Telšského údolí.

Musí ale chodit jen po silnici, a to navíc jen na vlastní nebezpečí, nesmí k vodě, za zábradlí ani na objekty vodního díla. Psi do areálu přehrady mohou, majitelé je ale musí mít na vodítku a psí výkaly musí uklízet. Úplně zakázáno je koupání, lov ryb, provozování vodních sportů a vjezd motorových vozidel. Brána se veřejnosti otevírá denně až do konce října v 6:30, uzavírají ji ve 20:00.

Přehradu postavili v 60. letech minulého století na řece Bílině v Krušných horách. Má 190 metrů dlouhou sypanou hráz, celková zatopená plocha je 16,4 hektarů. Nádrž pojme 1,9 milionů metrů krychlových vody. Odtok vody využívá vodní elektrárna Jirkov s maximálním výkonem 142 kilowatt. Přehrada funguje i jako částečná ochrana území pod hrází před povodněmi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů