Čtvrtek, 28. března 2024

Toyota prodala v USA už milion vozů Prius s hybridním pohonem

Toyota prodala v USA už milion vozů Prius s hybridním pohonem

Hybridní model Toyota Prius, kdysi považovaný jen za vědecký experiment pro ekology, se ve Spojených státech stal obecně rozšířeným vozem. Podnik dnes oznámil, že v USA již prodal milion těchto aut. Podílela se na tom nízká spotřeba modelu, když v USA nyní výrazně vzrostly ceny benzinu.

Prius má jako pohon kombinaci spalovacího motoru a elektromotoru. Na litr benzinu ujede 22 kilometrů ve městě a 20 km na dálnici. Bez započtení elektrovozů jde o nejúspornější automobil ve Spojených státech, uvádí americká Agentura pro životní prostředí (EPA).

Toyota začala prodávat Prius před 11 roky, kdy byly ceny benzinu nízké. Benzin se dnes v USA ale blíží ke čtyřem dolarům za galon, tedy 1,05 dolaru na litr (17,85 Kč).

Prius byl nejprve vozem pro ekologicky uvědomělé spotřebitele, ale s růstem cen benzinu během dekády jeho popularita rostla. V prvním čtvrtletí letošního roku už jich Toyota v USA prodala podle organizace Autodata téměř 43.000. Meziročně je to nárůst o 52 procent.

Světový prodej priusů dosáhl hranice dvou milionů vozidel v minulém roce. A celkový světový prodej hybridních modelů Toyoty dospěl ke třem milionům minulý měsíc.

Někteří prodejci vozů Toyota ale uvádějí, že je nyní Prius místy nedostatkový. Vedle vysoké poptávky to způsobily následky zemětřesení a cunami v Japonsku, které Toyotu přiměly zastavit dočasně výrobu. Továrnu, která vyrábí modely Prius a Lexus, ale Toyota opět spustila na konci minulého měsíce, napsala agentura AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů