Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR dostaly pokutu za postavení dvou silnic v CHKO Beskydy

Lesy ČR dostaly pokutu za postavení dvou silnic v CHKO Beskydy

Pokutu 150.000 korun udělil státnímu podniku Lesy České republiky ostravský oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Důvodem bylo vybudování dvou silnic v lesích druhé zóny CHKO Beskydy nedaleko Nového Hrozenkova. Pokutu 50.000 korun dostala i firma, která stavby provedla. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová. Lesy ČR pokutu odmítají a naopak tvrdí, že přírodu nepoškodily.

"Státní podnik porušil zákon tím, že v srpnu až v říjnu 2008 nechal vybudovat ve 2. zóně CHKO Beskydy dvě komunikace o délce 250 a 150 metrů. Ty byly určené pro přibližování dříví v lese," uvedla mluvčí. Dodala, že při stavbě odkopali dělníci 560 metrů krychlových zeminy a odstranil 60 pařezů. Tento zásah podle ČIŽP poškodil lesní biotop a negativně ovlivnil vodní režim v lokalitě.

Výši pokuty podle Awwadové ovlivnilo to, že se komunikace stavěly právě ve 2. zóně CHKO, v ptačí oblasti Horní Vsacko a v lokalitě Květnatá bučina. Ta je součástí Evropsky významné lokality Beskydy. "Lesy ČR si měly být vědomy, že v této lokalitě existují poměrně velká omezení podle zákona o ochraně přírody a krajiny a ke zřízení komunikací musí být udělena výjimka," dodala mluvčí inspekce.

Podle ní se vedení státního podniku proti pokutě odvolalo. Odvolání posuzovalo ministerstvo životního prostředí a zamítlo jej. Rozhodnutí o udělení pokuty je tak už pravomocné.

"Lesy ČR zásadně nesouhlasí s uložením pokuty. V rámci svého hospodaření jsme v roce 2008 provedli terénní úpravy přibližovací linky, pro které není třeba závazné stanovisko orgánu ochrany přírody. Trváme na tom, že jsme postupovali podle platných právních předpisů," řekl ČTK mluvčí společnosti Zbyněk Boublík.

Podle něj terénní úprava nezměnila vzhled krajiny, pouze byla nutně přesunuta zemina a pařezy tak, aby bylo možné trasy použít k přibližování dříví. "Sama ČIŽP potvrdila, že pokud komunikace nevykazuje parametry potřebné pro lesní cesty či svážnice, není třeba souhlasu orgánu ochrany přírody," řekl s tím, že práce nijak nepoškodily přírodu, dřeviny či lesní porost.

David Moravec

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů