Pátek, 29. března 2024

Vysoké Mýto nebude mít kompostárnu, staví ji nedaleká Choceň

Vysoké Mýto nebude mít kompostárnu, staví ji nedaleká Choceň

Vysoké Mýto ustoupí od stavby kompostárny, i když město už má všechna povolení a na přípravu vynaložilo asi 200.000 korun. Nedaleká Choceň byla rychlejší. Na mikroregion by byly dvě skládky bioodpadu moc. Novinářům to dnes řekl místostarosta František Jiraský (Nestraníci).

"Choceň nám přislíbila, že tam náš odpad může končit. Bude i vítán, kapacita budoucí kompostárny tomu odpovídá. Nám se zdá zbytečné stavět kompostárnu, když další bude jen šest kilometrů od nás," řekl Jiraský.
Mýto zbrzdily nevyjasněné vlastnické vztahy k pozemkům. Není také jisté, zda by radnice stihla podat žádost o devadesátiprocentní dotaci včas. Starosta Miloslav Soušek doufá, že s Chocní bude město spolupracovat nadále a nebudou si křížit plány. Vzhledem k tomu, že jsou města od sebe velmi blízko, mohou se na investičních akcích domlouvat.

Pokud obce na kompostárnu dostanou dotaci, musí splnit určitou kapacitu. S tím měl v minulosti problém například Žamberk, který nabízel okolním obcím, aby jeho kompostárnu využívaly. Potřeboval splnit roční objem 700 tun odpadu. Ani pardubická kompostárna není využívaná na 100 procent.

Pardubice ji vybudovaly za 15 milionů korun v roce 2004. Ročně vyprodukuje asi 4000 tun kompostu pro město, městské obvody i velkoodběratele a maloodběratele. Kapacita kompostárny je přitom 9000 tun. Podle ředitele společnost Služby města Pardubic - Odpady Jiřího Strouhala bude ale množství navezeného rozložitelného odpadu stoupat. "V některých čtvrtích jsme rozmístili kontejnery na bioodpad. Budeme se snažit, aby byly i v dalších částech města," řekl Strouhal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů