Pátek, 29. března 2024

Evropská komise chce zavést ekologické daně na uhlí a naftu. Británie je proti

Evropská komise chce zavést ekologické daně na uhlí a naftu. Británie je proti

Minimální evropské ekologické daně na uhlí, naftu a některá další paliva chce zavést eurokomisař pro daňové otázky Algirdas Šemeta. Svůj návrh zveřejní příští středu. Napsal to včera týdeník European Voice, který bývá dobře informován o dění v Evropské komisi. Daň ve výši 20 eur za tunu oxidu uhličitého (CO2) v palivu určeném k vytápění nebo k pohonu aut by se měla podle Šemety platit od roku 2013.

Stejný návrh předložil Šemeta už loni, ale komise ho zamítla. Oficiálně kvůli tomu, že bylo nejprve třeba překonat dopady finanční krize na evropské hospodářství. Ve skutečnosti byl problém v tom, že země těžící uhlí ve velkém jako Polsko či Německo byly proti.

Podle European Voice nyní Šemeta upravil svůj návrh tak, aby měl průmysl delší dobu na přizpůsobení. Pod touto formulací se obvykle skrývají dočasné výjimky pro některé státy nebo určitá průmyslová odvětví. Daň se například nemá vztahovat na firmy, které jsou zapojeny do evropského systému obchodu s emisemi. Nemusely by ji tak platit polské hutě či německé tepelné elektrárny.

Daň by se tak platila hlavně z nafty a zdražila by ji. "Většina firem používá dodávky a nákladní auta s dieselovým motorem. Bude to mít dopad na dodavatelské řetězce v Evropě," varuje Chris Lennon, který v této oblasti lobbuje za evropský průmysl v Bruselu. Podle analytika firmy Cyrrus Marka Hatlapatky by zavedení daně vedlo ke zdražení energií a mělo by nepříznivý dopad na ekonomický růst. "Navrhovat něco takového v okamžiku, kdy budeme kvůli boji proti používání jaderných elektráren v některých zemích mnohem závislejší na uhlí, je mimo ekonomickou realitu," říká Hatlapatka.

Proti návrhu se už ozvala Velká Británie, která "nevidí argument pro zavádění panevropské uhlíkové daně". Naopak pro budou zřejmě severské země a Nizozemsko. Podporu může návrh čekat i mezi evropskými poslanci. Tento týden totiž tři významní členové rozpočtového výboru Evropského parlamentu navrhli, aby byla v Evropě zavedena právě uhlíková daň a peníze z ní šly přímo do unijního rozpočtu.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/autori

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů